16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoční výstava Josefa Lady

11. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/50 Role můžu v adventu, 11.12.2007

Ponocné, hastrmany, vodníky, vánoční koledníky, Svatou rodinu, kocoura Mikeše, dobrého vojáka Švejka a další známé Ladovy postavičky může vidět návštěvník Obecního domu v Praze, kde je až do 3. února otevřena velká retrospektivní výstava Josefa Lady. Pražská expozice je připomínkou malířova dvojího výročí, které připadá právě na letošní prosinec, kdy uběhne 120 let od jeho narození a 50 let od úmrtí.

Výstava nabízí vskutku reprezentativní průřez všemi oblastmi Ladovy tvorby – od karikatury a humoristické kresby přes knižní ilustrace, tvorbu pro děti, plakáty a reklamní letáky až po volné malířské kompozice. Najdeme zde i několik dosud nevystavených prací – např. Ladovy kresby z učňovských let, které sám malíř pokládal za ztracené.
První kresby otiskl Ladovi časopis Máj v roce 1904 a dva roky poté již ilustroval svoji první dětskou knížku (Havlíčkovu Pohádku o Honzíčkovi a zlatovlasé Isole). Vedle malebných obrázků Ladových zasněžených Hrusic, které jsou dodnes žádaným motivem vánočních pohlednic, se Lada nejvíc zapsal do širokého povědomí svými ilustracemi Haškova Švejka. Výstava však připomíná, že Lada nebyl žádný idylický malíř, ale patří do generace předválečné avantgardy, která na začátku 20. století razila nové formy výtvarného projevu. Na výstavě proto najdeme i díla jeho souputníků (Josefa Čapka, Jana Zrzavého aj.). Součástí expozice je též ladovská česko-německá publikace.
(čap)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou