26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Televize v první řadě katolická

17. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/38 Křešťanští politikové, 17.9.2009, Autor: Aleš Palán

„Staré Grunty 36? To je tady všude,“ rozhodí rukama mladý student a ukáže na řadu paneláků a atriových domů, jež tvoří jedno středně velké bratislavské sídliště. Na kolejích tu žije zhruba čtrnáct tisíc studentů, jsou tu firmy, obchody, hospody… a to všechno na jedné adrese s jedním číslem popisným.

Turisté obdivují centrum slovenského hlavního města a nábřeží Dunaje, a přitom netuší, že kousek za budovou Slovenské televize je taková rarita: několik desítek tisíc lidí s jednou jedinou adresou. Jak se v tom orientuje pošťák, si však nedovedu představit. Někde tady sídlí i katolická televize LUX. Nesměle se zeptám a ejhle: student přesně ví, kde ji hledat. „LUX sídlí v přízemí budovy, kde je Pastorační centrum. Tam poměrně často chodím, mají tam zajímavý program,“ říká. Paneláková budova sice působí trochu omšele, ovšem už moderní a světlá recepce TV LUX první dojem napravuje. Několik nahrávacích studií, sklad televizní techniky, kanceláře… Když pak návštěva dostane do firemního hrníčku dobrou kávu s názvem TV LUX, můžeme si začít povídat. O televizi, jejím programu, o divácích, jimiž se mohou stát i čtenáři Katolického týdeníku. „Jaká jsme televize? V první řadě katolická,“ vysvětluje zástupce ředitele TV LUX Peter Novák. „Když někdo slyší slovo katolík, řekne si: Aha, to jsou ti pánbíčkáři. My se ale nebojíme veřejně vyznat, že jsme věřící.“ TV LUX je dále stanicí alternativní. V jejím programu chybí akční a násilné filmy, stejně jako řada dalších formátů běžných na jiných stanicích. Naopak programy, které LUX vysílá, si slovenský divák nemůže naladit nikde jinde. Na poschodí Univerzitního pastoračního centra, kde má TV LUX svá pracoviště, už dříve sídlila společnost LUX communication – dnešní spoluvlastník TV LUX. LUX communication tu měla svá studia, vyráběla dabing pro Slovenskou televizi, cd gospelové hudby i vlastní pořady. Myšlenka slovenské katolické televize nicméně pracovníky studia neopouštěla; ovšem na tak velký projekt nechtěli ani nemohli být sami. Podporu našli u slovenských salesiánů a u Konference biskupů Slovenska. Tato tři uskupení se pak stala zakladateli a podílníky TV LUX. Televize katolické, alternativní a mladé.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou