26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svaté obrázky u Brna

11. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008, Autor: Václav Štaud

Výstavu Obrázky z modlitebních knih 17. – 20. století pořádá v těchto dnech v Ořechově u Brna Společenství sv. Peregrina. Expozice je vytvořena výhradně ze sbírek místního faráře P. Bohuslava Bláhy. Knězi, který se sběratelskému koníčku věnuje od svých deseti let, se zatím podařilo shromáždit 12 tisíc obrázků, poutních pohlednic či poštovních známek s náboženskou tématikou od nás i ze zahraničí. Jeho nejvzdálenější obrázek představuje Madonu až z Číny. Sbírka obsahuje ztvárnění Panny Marie, světců či vánoční motivy, vzpomínkové obrázky z poutí či jiných významných událostí – vše v různých provedeních, jako např. dřevoryty, litografie či ofsetový tisk. Nyní se jedná o druhou veřejnou prezentaci sbírky, první proběhla před šesti lety v brněnském kostele sv. Michala. A příští rok by měla být obdobná výstava připravena ve Znojmě-Hradišti. „Jednotlivé exempláře získávám většinou darem od přátel, ale i osobní účastí na liturgických akcích nebo koupí na burze. V naší republice nejsem sám, vím o dalších 17 sběratelích takových obrázků, jsou to ale vesměs laici,“ říká P. Bláha. Výstava v budově bývalé školy na Komenského náměstí v Ořechově tvoří asi polovinu jeho sbírky a bude otevřena do 16. listopadu denně od 14 do 17 hod.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou