16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stavba svatovítských varhan jde do finále

22. 10. 2019

|
Tisk
|

Ochutnávkou krásy a možností budoucích svatovítských varhan byl inaugurační koncert 14. října přímo ve varhanářské dílně Gerharda Grenzinga ve španělském El Papiolu. Významným hostům zde zahrál varhaník pražské katedrály Josef Kšica.

Vydání: 2019/43 Církev se modlila za misie, 22.10.2019, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 43


Tóny preludií a fug od klasicismu přes romantismus až po díla Petra Ebena, završené českou státní hymnou, však zatím rozezněly jen část nástroje. „Kdyby už varhany měly všechny píšťaly a rejstříky, byl by jejich zvuk tak mohutný, že bychom posluchače v malém prostoru dílny museli rovnou odvézt do nemocnice,“ usmívá se Josef Kšica. Nástroj je koncipovaný pro dimenze pražské katedrály, jejíž loď přesahuje sto metrů délky. Bude mít 6 500 píšťal a 121 rejstříků včetně dvaceti tzv. šamád – horizontálních jazykových rejstříků, které svým zvukem připomínají hlahol trubek. „Varhany mají krásný lyrický pianový fond, ale i skvělé vrcholy, které jejich zvuk korunují – aby jejich hlas zněl celou katedrálou jako slavnostní salva,“ líčí s nadšením varhaník.
Díky svým mnohaletým zkušenostem si Josef Kšica dokáže konečný zvuk nástroje představit, vše se ale potvrdí, až budou varhany nainstalovány na své definitivní místo na kůru svatovítského dómu. Teprve tehdy bude možné je kompletně sestavit a naladit. Ještě předtím je třeba položit na kůr novou podlahu. Nástroj o váze 33 tun ji totiž bude značně zatěžovat – jak však podotkl k českým hostům sám varhanář Grenzing, „velkolepý zvuk si žádá velkolepé rozměry“.
V dómu se nyní také budují trasy pro vedení elektrických kabelů. Elektřina bude pohánět čtyři motory nástroje a napájet ventilátory i kamery a obrazovku, na níž bude varhaník sledovat dění u oltáře. „Varhany budou mít navíc elektronický mozek, kde si budete moci navolit statisíce zvukových kombinací a ty pak pomocí sekvencerů seřadit za sebe,“ vysvětluje Josef Kšica. „Výsledně tak bude obsluha nástroje velmi jednoduchá, na koncertě v El Papiolu jsme to ale zatím dělali ručně, a tak mi s tím pomáhali hned dva asistenti – můj nejmladší syn a pak synovec pana biskupa Baxanta, který také hraje na varhany,“ dodává varhaník.
Na konečné úpravy dojde až v Praze
Jako hudebník, který bude za čtyřmi manuály svatovítských varhan sedávat nejčastěji, mohl Josef Kšica zasáhnout i do jejich výroby. „Své připomínky jsem sdělil organologovi pražské arcidiecéze Štěpánu Svobodovi, manažerovi celého projektu, a on je přetlumočí panu Grenzingovi,“ podotýká Kšica a upřesňuje: „Například bude potřeba upravit ponor kláves. A budu moci mluvit i do konečného ladění, až se nástroj bude v Praze instalovat.“
Autorem výtvarné podoby varhan je designér automobilky Škoda Peter Olah, který rezignoval na varhanní skříň a píšťaly nechal jakoby vznášet se ve vzduchu. Konečnou podobu v těchto dnech získává návrh skleněné výzdoby nástroje. V jednání je též možnost obohatit nástroj o dálkový hrací stůl, který by mohl být příležitostně umístěn v transeptu chrámu a využívat se při koncertních vystoupeních.
V popisu svatovítských varhan stojí, že jde o „symfonický katedrální nástroj“. To znamená, že na něj dobře vyniknou symfonická díla romantických a novoromantických skladatelů, ale i současných komponistů. Pro uvedení v Praze Josef Kšica připravuje program z Césara Francka, Charlese-Marie Widora, Oliviera Messiaena či Petra Ebena, aby se využila celá kapacita nástroje.
Ve spolupráci s Českým rozhlasem pak Nadační fond Svatovítské varhany vyhlásil skladatelskou soutěž o dílo napsané novému nástroji „na míru“. „Po uzávěrce 6. ledna 2020 se sejde porota, která vybere jak vítězné skladby, tak interprety, kteří poté na nové varhany díla předvedou,“ doplňuje Josef Kšica. Sám se ještě nerozhodl, zda se do soutěže zapojí jako skladatel, nebo jako varhaník.
V roli podporovatele svatovítských varhan nicméně vystoupí 27. října, kdy v katedrále ve 20 hodin začíná benefiční koncert. V přímém přenosu jej uvede Česká televize na svém druhém kanále. Zahraje též Hudba Hradní stráže, houslista Václav Hudeček či violoncellista Jiří Bárta a další interpreti. Benefiční koncert bude možností, jak doplnit zbývající zhruba milion a čtvrt korun do celkové ceny (80 milionů) nových varhan. Prostřednictvím veřejné sbírky či adopce píšťal na www.svatovitskevarhany.cz se už podařilo shromáždit 98 % prostředků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou