9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spojili jsme síly pro dobrou věc

6. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/45 Jak se žije ekologickým zemědělcům, 6.11.2007, Autor: Jan Paulas

Přehlídku soudobé křesťanské populární hudby nabídne v sobotu 10. listopadu 4. ročník benefičního hudebního festivalu VOX 007 v pražském Komunitním centru Matky Terezy. V rámci letošní přehlídky vystoupí např. Timothy, John De Jong Trio, Maranatha, Bezefšeho či Prorock. O festivalu, jehož mediálním partnerem je i Katolický týdeník, hovoříme s Mgr. Liborem Mathauserem, členem přípravného výboru festivalu a ředitelem vydavatelství Rosa.

Název VOX 007 připomíná pojmenování festivalu, který u nás v 90. letech probíhal – Vox clamantis. Jde o podobnost čistě náhodnou?

Nikoliv. Pro objasnění se však musíme vrátit trochu do minulosti. Vydavatelství Rosa pořádalo – zpočátku ve spolupráci s Nadací pro podporu a rozvoj duchovní hudby, později již samostatně – celkem 10 ročníků festivalu Vox clamantis, zaměřeného na křesťansky orientovanou populární hudbu. Festival byl zpočátku dvoudenní (sobota + neděle), poslední dva ročníky byly již jen jednodenní. Festival byl vždy zaměřen ekumenicky a poslední se konal v roce 2000. V průběhu roku 2002 se na nás obrátili představitelé Arcidiecézního centra pro mládež Praha, které v minulosti také pořádalo řadu akcí včetně hudebních, zda bychom se nechtěli jako Rosa spolupodílet na organizaci hudebního festivalu TÁNÍ, jenž by se měl konat počátkem března 2003. Souhlasili jsme a od té doby sdružujeme svoje síly při pořádání dalších festivalů. Po skončení prvního TÁNÍ jsme se dohodli, že bychom měli pro festival najít nový, lepší název. Přišli jsme s návrhem použít znovu název Vox clamantis, ale nakonec jsme se shodli na kratší verzi – VOX 004 (resp. 005, 006 a ten letošní ročník se stává tak trochu „bondovkou“).

Proč vůbec Vox clamantis skončil a v čem na něj Vox navazuje?
Důvod k ukončení byl jediný: ekonomický. Rosa festival vždy do určité míry sponzorovala, pouze jednou – tuším v roce 1996 – byl festival „soběstačný“. 9. ročník (1999) se ale pro nás stal ekonomickou katastrofou. Přestože byl nejlépe připraven (vhodnější sál, profesionální ozvučení, lepší propagace atd.), přišlo na něj tehdy jen asi 150 platících návštěvníků! Byl to krizový rok i pro některé sekulární festivaly. Proto jsme se rozhodli 10. ročníkem, mnohem skromnějším, festival ukončit.
Nový Vox navazuje na předchozí dekádu a má velmi podobné cíle – být reprezentativní přehlídkou naší současné křesťanské hudební scény, přinášet to „momentálně“ nejlepší. A také jej nepořádá už jen jedna organizace, ale spojili jsme své síly – a věřím, že pro dobrou věc.

Součástí festivalu VOX 007 je i soutěž Nová tvář roku. Mohl byste ji přiblížit? Naším cílem bylo a je „dát šanci“ také novým, dosud nepříliš známým skupinám. Zadání soutěže obsahuje následující kritéria:
1) Soutěž je určena pro česky zpívající skupiny nebo jednotlivce, jejichž tvorba obsahuje křesťanské poselství a je autorská (tedy vlastní, ne převzatá). Týká se všech stylů, kromě takzvané vážné hudby.
2) Interpret nemá vydané album u oficiálního vydavatelství a nebyl mezi loňskými finalisty této soutěže. Na základě zaslaných demo-nahrávek vybrala odborná porota tři účastníky „finále“, které je součástí festivalu, a na základě jejich vystoupení pak vybere vítěze této minisoutěže.

Na festivalu najdeme žánrovou pestrost. Klade si festival nějaké hudební hranice?
Ano. Jelikož se jedná o populární hudbu všech žánrů, vylučujeme z přehlídky takzvanou vážnou hudbu, ale také sbory a scholy.

Není pro festival trochu omezující, že se soustřeďuje jen na křesťanskou hudbu? A jak vůbec rozlišit, co je a co už není křesťanská hudba? Hranice zde bývá velmi rozostřená...
Omezení je úmyslné – „jiných“ hudebních festivalů je u nás dost. A co je pro nás „křesťanská hudba“? V hudebních slovnících tento termín nenajdeme, ale za křesťanskou považujeme takovou hudbu, která ve svých textech pozitivním způsobem reflektuje křesťanskou zvěst a ideály. Určující je tedy obsah textů. „Hraničním“ souborům se ale nevyhýbáme.

Festival VOX 007 proběhne 10. listopadu v Komunitním centru Matky Terezy v Praze 11 (metro C „Háje“) od 14 do 22 hodin. Více informací naleznete na www.vox.signaly.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou