26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Socha TGM byla symbolem demokracie

21. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008, Autor: Jan Paulas

Ve výroční den vzniku samostatného československého státu probíhá v Jihlavě výstava věnovaná pohnutému osudu jedné zničené sochy prvního prezidenta T. G. Masaryka a zároveň se rozbíhá sbírka na její znovuzhotovení. Na jiném místě Vysočiny, v Třebíči, bude zase 25. října v Tyršových sadech odhalena socha plk. Josefu Jiřímu Švecovi, československému legionáři, hrdinovi od Zborova. Mezi oběma sochami – TGM a plk. Švece – existuje jistá souvislost. Nejen o ní hovoříme s iniciátorkou jihlavské výstavy Marií Bohuňovskou.

Jak spolu souvisí socha plk. Švece a zničená socha TGM?

Obě sochy těchto osobností vytvořil původně akademický sochař Jaroslav Šlezinger. V knize Zaváté šlépěje, která je mu věnovaná, objevili Sokolové fotografii sochy plk. Švece a zaujal je i sochařův životní příběh (byl vězněn za nacismu i komunismu) i osud jeho dalších soch. A protože jihlavská župa nese jméno slavného legionáře, rozhodli se znovuoživit vzpomínku nejen na plk. Švece, ale i na sochaře Šlezingera.
Socha, která se bude odhalována v Třebíči, je pouze volnou inspirací původní sochy plk. Švece, neboť podle dochované fotografie je složité vytvořit přesnou kopii. Sokolský nápad mě inspiroval k tomu, abych se pokusila do Jihlavy vrátit aspoň přesnou kopii sochy prezidenta TGM. V jejím případě máme štěstí, neboť existuje zmenšený model celé postavy a busty ve skutečné velikosti sochy.
Socha TGM stávala v Jihlavě před gymnáziem. Odhalena byla před 60 lety a je to asi jedna z posledních soch tohoto prezidenta, která byla před dlouhým obdobím komunistické vlády instalována. Tenkrát se na sochu také uspořádala sbírka a její odhalení bylo zároveň jakousi demonstrací za demokracii... Zkusíme tedy navázat na dobrou tradici.

Jste autorkou i zmíněné publikace Zaváté šlépěje o sochaři Šlezingerovi. Čím vás tato osobnost tak zaujala?
Když jsem připravovala výstavu o tomto umělci, jeho dílo mě neskutečně zasáhlo. Jeho reliéfky s křížovou cestou doplněné vlastním textem (obojí vytvořil ve vězení) jsou vyjádřením osobního prožitku, kdy je nevinný člověk, prostý a věřící, uvržen z vrcholu své tvorby do žaláře, kdy je odtržen od své rodiny a nespravedlivě odsouzen – prakticky k smrti. Dostaly se mi také do rukou jeho dopisy, které psal těsně přes smrtí v komunistickém lágru.
A teď si představte, že tohoto člověka na prahu smrti donutili jeho katani vytvořit obrovské sousoší oslavující socialismus. Ale i tato jeho poslední práce, dodnes zdobící průčelí kulturního domu v Ostrově, je dokonalá. Tvář ženy na sousoší je tváří jeho milované ženy a tvář mladíka je tváří jeho syna – tedy jak si ho jen představoval, protože ho léta neviděl. Ostatně všechna díla, která Šlezinger v pohnutých dobách svého života vytvořil, silně zračí jeho lásku k rodině a k Bohu.

Nová socha TGM má být odhalena v roce 2011 k padesátému výročí jejího odstranění. K tomu účelu byla vyhlášena i sbírka. Co když ale sbírka neuspěje?
Zatím jsem se setkala s velmi kladnými odezvami a sliby. Založila jsem občanské sdružení „Spolek za navrácení sochy TGM do Jihlavy“. Dárcům větších částek chceme vystavit darovací certifikát a jejich jména (firmy) napsat na darovací listinu, která bude po celou dobu sbírky vystavená. Plánujeme i benefiční akce. Dále z každé prodané knihy Zaváté šlépěje půjde 50 korun na sochu. O knize se lze více dozvědět včetně objednání na www.zavateslepeje.cz nebo na telefonu: 608 666 416.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou