26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rozpravy nad dotírajícími pudy

11. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/11 Chápe kněze nejlépe kněz?, 11.3.2008, Autor: Lukáš Jirsa

Režisér Vladimír Michálek přichází po sedmi letech s novým celovečerním filmem. O rodičích a dětech je adaptace úspěšné knihy Emila Hakla a v hlavní roli uvidíme mistra herectví Josefa Somra. Michálkovo Zapomenuté světlo či drama Je třeba zabít Sekala patří k tomu nejlepšímu z českých filmů 90. let. O rodičích a dětech, zfilmovaná procházka dospělého syna se stárnoucím otcem, je ale oproti jeho dřívějším dílům zklamáním.

Vladimír Michálek kromě televizní tvorby, které se věnoval v posledních letech, natočil naposledy film Babí léto (2001). Smutná komedie o manželech na sklonku života, kteří se snaží vypořádat s menšími i většími ranami utrženými během mnoha let společného soužití, přinesla kromě návratu hereckých hvězd (Zázvorková, Brodský) také mnohé podnětné momenty. Drobnokresba domácnosti lidí, kteří spolu vydrželi opravdu celý život, je filmem vtipným a smysluplným.
Film O rodičích a dětech v určitém způsobu navazuje na témata otevřená v Babím létě. Tentokrát se ovšem nesetkáváme s manželským párem, ale s dvěma dospělými muži. Otec (Josef Somr), muž v důchodovém věku, jde na procházku se svým čtyřicetiletým synem (David Novotný). Procházejí se pražskou Stromovkou, jako už mnohokrát předtím, a sdělují si novinky nové i ty poněkud starší. Jako snad každý mají svá tajemství a své skryté, někdy mnohaleté rány, které vyplouvají na povrch vlastně mimochodem. Ústředním tématem jejich hovorů jsou ženy. Ať už se jedná o manželky, milenky či matky, pohled na ně je notně negativní a radost z nich se redukuje na časově dosti omezené sexuální prožitky. Sex zde ovšem není vyjádřením hluboké lásky, ale je jen cestou k uspokojení neustále dotírajících pudů. Jinak je vztah dřinou, která se dříve či později stejně nevyplatí, protože skončí dalším neúspěchem. A přesto se o to všichni pokoušejí znovu a znovu. „Novýho není na světě nic už dvě miliardy let, všechno jsou to jenom variace na téma uhlík, vodík, kyslík a dusík,“ říká přírodovědně vzdělaný otec svému synovi.

KDYŽ LÁSKA CHYBÍ
Kniha Emila Hakla byla v roce 2003 vyznamenaná cenou Magnesia litera a stojí za přečtení. Témat je v ní o poznání více než ve filmu, kde byla dějová linie omezena na partnerské vztahy. Michálek spolupracoval na scénáři s autorem předlohy Emilem Haklem a zkušeným scénáristou Jiřím Křižanem. Režisér říká, že lákadlem k celému projektu byla „nezfilmovatelnost“ procházky. Tohoto úkolu se tvůrci zhostili nepříliš nápaditým způsobem, kdy je procházka otce se synem přerušována výlety do let minulých, čímž dochází ke sledu na sobě celkem nezávislých „historek“. Ty vypovídají o mužích, ženách a tím podivným mezi nimi, čemu se říká poměr. Poměr a nikoli láska. Ta jakoby snad ani nebyla, a to je hlavním úskalím celého filmu. Nedostatek opravdových emocí. V Babím létě láska přítomná byla, jakkoli mohla být zaprášená. Zde téměř není, jsou jen traumata a nedorozumění. Nutno říci, že ze sledu vzpomínek vybočuje hrozivý synův sen o pohřbívání matky (Zuzana Stivínová). Tato scéna je jediná ze série vzpomínek, která utkví v paměti, díky specifickému vnitřnímu napětí.
Tím dalším „vybočujícím“ je oproti knize nová linie setkání – nejmladšího člena rodu, vnuka (Luboš Kostelný), se synovou partnerkou (Mariana Kroftová). Tvůrci jakoby se báli ponechat svůj koncept procházky a vzpomínek zcela samostatně, a tak přidali zápletku, která je pro film jako celek zachraňující, protože v sobě skrývá určité napětí. A opět – je to proto, že se alespoň zde řeší otázka skutečné lásky a důvodů, proč se s někým dělit o svůj život. Film O rodičích a dětech rozhodně není pro děti a není ani vydařenou komedií. Je pokusem o analýzu vztahů, která je nesena skvělými hereckými výkony, ale k výjimečnému filmovému dílu má daleko.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou