Propagátorka čisté lásky

Vydání: 2007/37 Jak odpustit, když to nejde?, 11.9.2007

„Koncert měl úžasnou atmosféru, Rebecca má hodně velký dar slova, což neprojevuje jen v textech svých písní, ale taky na pódiu. Dokázala všechny strhnout,“ líčí studentka a moderátorka Radia Proglas Terezie Stoszková své zážitky z vystoupení zpěvačky Rebeky St. James na nedávném Celostátním setkání mládeže v Táboře a dodává: „Oslovily mě spíš pomalejší písničky. Uvědomila jsem si, že už zkrátka nejsem rozjuchaná puberťačka...“

Rebecca St. James už dnes také není žádná „puberťačka“, tři týdny před svým jihočeským vystoupením oslavila třicáté narozeniny. Svou kariéru však začínala jako velmi mladičká, třináctiletá. Psal se rok 1990 a rodačka ze Sydney Rebecca Jean Smallbone předskakovala na australském turné amerického křesťanského zpěváka Carmana. O rok později natočila ještě jako Rebecca Jean své první album Refresh My Heart. Několik měsíců poté se s celou rodinou stěhuje do Spojených států a na radu svého vydavatele volí pseudonym, který k jejímu starozákonnímu křestnímu jménu připojuje otisk tradice novozákonní. Rodí se tak jedna z nejznámějších křesťanských interpretek dneška, baptistka, jejíž nové jméno plně vyjadřuje poselství, které chce světu zvěstovat.
Tak jako si biblický Izák s rozvahou vyvolil svou ženu Rebeku (Gn 24), ukazuje popová hvězda Rebecca mladým lidem, jak je důležité pečlivě hledat volit svého jediného životního partnera. Je známá jako neoficiální mluvčí organizace True Love Waits, jejímž cílem je podpora a propagace předmanželské sexuální zdrženlivosti. Tomuto tématu St. James věnovala nejen svůj hit Wait For Me, ale i stejnojmennou knihu, vydanou v roce 2002. Kromě toho je známá též jako obránkyně nenarozeného života.

Modlitba zpěvačky a publika
Zatímco u nás by populární zpěvačka prosazující podobné názory působila přinejlepším podivně, ve Spojených státech patří k uznávaným hvězdám. Jejím největším úspěchem byl v roce 2000 zisk nejprestižnější světové ceny Grammy v kategorii Křesťanské rockové album. (Mimochodem oceněná nahrávka Pray má s rockem společného velmi málo. Spíše bychom měli hovořit o moderním popu, nicméně žánrové řazení v rámci Grammy je někdy nevyzpytatelné.) Kromě toho má Rebecca St. James na svém kontě několik křesťanských cen Dove a dalších trofejí.
Zatímco odborná veřejnost může ocenit zpěvaččinu profesionalitu, publikum dává své sympatie najevo zakoupením nahrávek nebo návštěvou koncertů. Zlaté desky získala Rebecca za alba God a Pray a na nezájem o svá vystoupení si rozhodně také nemůže stěžovat. Letos ji měli poprvé možnost vidět živě tisíce věřících z Čech, Moravy a Slezska a její koncert přenášela také televize Noe a Radio Proglas. Osmadvacetiletý Pavel z Vysočiny, který sledovat televizní přenos, říká: „Na vystoupení Rebeky St. James mě oslovovala radost, nadšení z víry a také texty. Bylo výborné, že běžely titulky s překladem do češtiny. Možná bych to mohl popsat přirovnáním: Nezpívá smutně o tom, že kdysi byl svět lepší nebo lidi poctivější, ale s radostí chválí Boha.“ Luděk Strašák, redaktor Radia Proglas, který byl přítomný přímo v Táboře, si všiml drobných chybiček při živém vystoupení: „Kapela šlapala bez chyb, ale zpěvy občas neladily. Atmosféra koncertu ovšem tyto nedostatky zahladila. V mých očích je Rebecca St. James především tou, která zpívá a vypráví otevřeně o svém vztahu k Bohu, svědčí o jeho lásce a celá režie koncertu tento dojem jen umocňuje. Jedná se o společnou modlitbu zpěvačky a publika naladěného na stejnou notu.“
Milan Tesař (Radio Proglas)

Diskografie Rebeky St. James:
Refresh My Heart (1991)
Rebecca St. James (1994)
God (1996)
Christmas (1997)
Pray (1998)
Transform (2000)
Worship God (2002)
Wait For Me: The Best From Rebecca St. James (2003)
Live Worship: Blessed Be Your Name (2004)
If I Had One Chance To Tell You Something (2005)
The Early Years (2006)
Alive In Florida (2007)


Sdílet článek na: 

Sekce: Zpravodajství, Kultura, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 29 17. – 23. července 2018

Rekordní charismatická konference v Brně

Rekordních 7 830 lidí všech generací, z toho 1 416 dětí, hledalo po čtyři dny „svou sílu u Pána, v jeho veliké moci“, jak znělo motto letošní Katolické charismatické…

celý článek


Zkratkou přes františkánské ticho

Po staletí v nich mniši meditovali či pěstovali bylinky. Teď slouží všem. Přestože některé klášterní zahrady už svou původní funkci ztratily, jsou plné života.

celý článek


Spiritualita ve filmu

Kde se bere v člověku zlo a kde člověk naopak nachází sílu zvládat obtížné životní situace? Tyto a mnohé další ožehavé otázky se objevily v řadě filmů na letošním…

celý článek


Svět, ve kterém můžete vidět „srdcem“

Vyhledávají staré lidi, kterým hrozí samota. Vracejí radost tam, kde hrozí stereotyp a kde dny začínají splývat. Chodí jim dělat společnost, zpívají si s nimi, povídají,…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

© Katolický týdeník 2004 - 2013, všechna práva     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay