16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příběhy o lidech bojujících...

7. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/41 Nový litoměřický biskup, 7.10.2008, Autor: Lukáš Jirsa

Bratři Jean-Pierre a Luc Dardennové patří mezi přední evropské filmové tvůrce. Ve svých dílech realisticky zachycují život sociálně slabších vrstev, jejichž příslušníky staví do mravně náročných situací. Česká televize nabízí na ČT 2 vždy od 22.25 hodin kolekci filmů bratří Dardennů: Slib (5. 10.), Syn (12. 10.) a Dítě (19. 10.).

Cílem bratří Dardennů je filmovat život bez příkras. Zároveň chtějí ukázat možnosti pozitivních změn v člověku, možnost nápravy, odpuštění, zřeknutí se zla. Dardennové hluboce věří v potenciál lidské dobroty a změny k lepšímu. A právě v tom jsou blízcí křesťanskému pohledu na svět. Jejich hrdinové, kteří jsou v sociálně svízelné situaci, procházejí těžkými zkouškami. Dardennové chtějí zachytit vnitřní vítěznou proměnu člověka vyvěrající z niterného boje dobra a zla v lidské duši. Jejich filmy bývají často označovány za chladné a pesimistické, při pozorném vnímání však vždy obsahují element naděje. Jejich realistický styl filmování pak koresponduje se svízelností zachycovaných příběhů.
První z filmů uváděných v rámci televizní retrospektivy je sociálně kritický Slib (1996), kterým se Dardennové zaslouženě dostali do širšího povědomí. Patnáctiletý Igor (Jérémie Régnier) žije se svým otcem (Olivier Gourmet), který zprostředkovává práci ilegálním přistěhovalcům. Základní konflikt se pak odehrává právě mezi nimi: syn se rozhodne dodržet slib, který dal jednomu z otcových „klientů“, postarat se o jeho manželku a malého syna. Igor se musí rozhodovat mezi dvěma závazky, mezi poutem k otci a daným slibem. Rozhoduje se k morálnímu činu, aniž by na něj byl svým dosavadním životem jakkoli připraven. Slib vypráví příběh o možnosti vzepřít se zavedeným pravidlům a dostát nárokům hodným mravně vyspělého člověka.
Syn (2002) byl prvním dílem bratří Dardennů, které soutěžilo na festivalu v Cannes, stejně jako všechny jejich následující filmy. Třicátník Olivier (O. Gourmet) do své truhlářské dílny přijímá mladíka, který netuší, že jejich životy byly v minulosti tragicky propojeny. Olivier musí svádět vnitřní boj o to, jak s novým učněm naložit, zda zvolit pomstu či odpuštění – a do poslední chvíle ani on sám nejspíš netuší, zda najde sílu k milosrdenství.
Vítězný film z Cannes Dítě (2005) pak zkoumá otázku odpovědnosti. Mladý pár přivede na svět dítě a zatímco osmnáctiletá matka se chce o syna postarat, její partner (J. Régnier) upřednostňuje i nadále život zlodějíčka na okraji společnosti. Dokáže nedospělý otec najít odvahu k převzetí úkolu postarat se o člověka na něj odkázaného?
Belgičtí sourozenci se na počátku své kariéry věnovali především dokumentárním filmům, od 90. let se ale soustředí na filmy hrané. „Vyprávíme příběhy o lidech, kteří se na konci filmu stanou o něco lidštější, než byli na začátku,“ řekl Luc Dardenne v Cannes, kde byl letos uveden jejich zatím poslední film Lornino mlčení.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou