26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pravda nad lží občas zvítězí

18. 4. 2006

|
Tisk
|

 

Zejména tyto tři filmy patří k titulům, na něž je dobré si vzpomenout, kdykoli máme sklon žehrat na kvalitu americké produkce. Vynikají myšlenkovou závažností námětu, kvalitním scénářem a mimořádnými hereckými výkony. Právě herectví dominuje hned prvému z nich - Philip Seymour Hoffman se v něm dokonale převtělil do psychicky i fyzicky výlučné postavy známého spisovatele Trumana Capoteho. Scenárista Dan Futterman a režisér Bennett Miller si z Capoteho života vybrali onen úsek, kdy pracoval na své světoznámé knize Chladnokrevně, popisující okolnosti vyvraždění jedné farmářské rodiny v Kansasu v roce 1959. Módní autor tehdy vycítil příležitost napsat své životní dílo, film ovšem ukazuje, že díky pohledu na osudy jiných (včetně dvojice vrahů) měl možnost podívat se do tváře i sám sobě. Celý příběh zároveň odráží rozporuplnost americké společnosti, výrazné rozdíly mezi atmosférou velkoměst a venkova, ostré  sociální rozdíly i různost pohledu na demokracii.

Dvakrát George Clooney

Vydání: 2006/16 Místo studentů v církvi, 18.4.2006, Autor: Jaroslav Someš

témata v oscarových amerických filmech

Naší filmové distribuci slouží ke cti, že se naučila pohotovosti. Filmové novinky z celého světa už k nám dávno nepřicházejí s několikaletým zpožděním, ale souběžně s

celoevropskými premiérami. Takže i mnoho snímků, které se minulý měsíc ucházely o legendárního Oscara, Cenu americké Akademie filmového umění a věd, už u nás běží. Jsou to např. Letopisy Narnie - Lev, čarodějnice a skříň, Nepohodlný, Zkrocená hora, Pýcha a předsudek, Mnichov a také trojice, jež si zaslouží zvýšenou pozornost: Capote, SyrianaDobrou noc a hodně štěstí.

Získal-li Hoffman letošního Oscara za nejlepší herecký výkon, pak cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli obdržel George Clooney za film Syriana, jehož je zároveň spoluproducentem. Spíše než o vedlejší roli by se ale v tomto případě mělo mluvit o jedné z rovnocenné řady hlavních postav. Snímek režiséra Stephena Gaghana je totiž mozaikou několika dějových proudů, které se spojí až v závěru. Líčí krutou a nelítostnou epizodu mezinárodního mocenského zápasu o ropná naleziště kdesi na Blízkém východě. Konkrétní události, jejich dějiště a postavy jsou smyšlené, složitost a krutost politických her řízených zájmy naftových magnátů z druhé strany Atlantiku však nikoli. Clooney tu představuje agenta CIA, pěšáka na oné nebezpečné šachovnici. Jeho spoluhráčem - či spíše protihráčem - je reprezentant mladé hollywoodské generace Matt Damon v roli energetického odborníka Woodmana.

Clooney jako jeden z nejpřitažlivějších herců dnešní Ameriky by jistě mohl bez problémů využívat svých fyzických předností a natáčet jen komerčně úspěšné filmy. Cítí však potřebu vyjadřovat se jako umělec i jako občan k problémům současného světa. Dokladem jeho nekompromisních postojů byl na letošních oscarových žních také snímek Dobrou noc a hodně štěstí – k němu sám napsal scénář, režíroval jej a zahrál si v něm jednu z předních rolí. (Na kvalitách filmu nic nemění skutečnost, že i přes šest nominací nakonec žádného Oscara nezískal.) Děj se tu vrací do počátku padesátých let, do atmosféry nedůvěry a strachu, vyvolané „hony na čarodějnice“. Ty vedl Výbor pro neamerickou činnost, v jehož čele stál senátor McCarthy. Prakticky celý film se odehrává pouze v jediném prostředí, v budově televizního zpravodajství CBS, je černobílý (takže může využívat autentický dobový materiál) a jeho příběh je jednoduchý a přímočarý. Ale jeho poselství je hluboké a má aktuální dosah – i když jistě jiný pro dnešní Ameriku, a jiný pro nás: Pravda nad lží a nenávistí vítězí jen občas, ale to neznamená, že by měla tento zápas vzdát.

Hodnocení: Capote ****  Syriana ****  Dobrou noc a hodně štěstí *****

Snímek z filmu Capote

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou