26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Okolo Třeboně je štikou mezi hudebními festivaly

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007

S letními hudebními festivaly se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Mají různou úroveň, trvají den, týden i déle a nabízejí obvykle vše, po čem duše člověka o prázdninách touží. V této pestré směsici hudebních podniků se však přesto najde jeden, který je svým způsobem výjimečný. Jmenuje se Okolo Třeboně a letos oslaví sladkých šestnáct let.

Jeho pravidelným návštěvníkem je také šéfredaktor Katolického týdeníku Antonín Randa: „Třeboň je jedno z mých nejmilejších míst. Využíváme laskavého pohostinství tamního duchovního správce, a když se k tomu přidá skvělá muzika, připadám si jak v ráji,“ usmívá se šéfredaktor a ilustruje tak, co pro mnohé festival Okolo Třeboně znamená. Klášter, lázně, hrobka, pivovar Regent, rybí speciality, rybníky. To vše patří k lákadlům jihočeského městečka. Od 29. června do 1. července se k tomuto výčtu přidá ještě muzika. Hudební menu letos obstarají např. Lenka Filipová, Michal Pavlíček, Načeva, Javory nebo trio Redl, Janoušek, Lenk. Nebude chybět tradiční Divadlo Járy Cimrmana, běh s kufry po náměstí či oblíbený cyklistický závod.



Na kus řeči s ředitelem festivalu Pavlem Barnášem
Proč se lidé na třeboňský festival tak rádi vracejí?

Nesmírně nám pomáhá neopakovatelné kouzlo malebné Třeboně. Dokážete si představit, že koncert doprovází paví křik nebo že účinkující mají šatny v renesančním zámku? My to díky Třeboni máme. Neděláme monstrózní akci, ale chceme pohodu pro všechny. Proto na festival jezdí někteří lidé již od jeho počátku. Poslední roky se tu objevují i celé rodiny, takže jsme se rozhodli pro systém paralelních scén – děti si hrají v dětském koutku, maminka poslouchá Lenku Filipovou, tatínek si zajde na bigbeatovou scénu a další den si všichni zasportují při Běhu Járy Cimrmana.

V čem je Třeboň po hudební stránce specifická?
Nejsme festivalem jednoho žánru ani jen čistě hudební akcí. Vždycky jsme se snažili, aby se u nás potkávali muzikanti, které předtím diváci spolu neviděli. Asi největší radost máme, když přijede někdo z muzikantů jen tak – nehraje u nás, ale chce se mu přijet podívat do Třeboně na kolegy, dát si kapří hranolky, prostě pobýt.  

Pro čtenáře Katolického týdeníku jste připravili soutěž o ceny. Jaké ceny to jsou a proč právě pro čtenáře KT?  
Samozřejmě nevíme, kolik křesťanů k nám jezdí, ale jsme otevření všem. Věřící jsou i mezi mými nejbližšími spolupracovníky. Na festivalu se potkává spousta lidí a myslím, že je to skvělé místo pro výměnu názorů, třeba i na otázky náboženství. A také je to skvělá šance, jak nemyslet jen na sebe a projevit se jako dobrý člověk – Běh Járy Cimrmana je tradičně spojen s pomocí handicapovaným dětem prostřednictvím Nadačního fondu Slunce pro všechny a letos se poprvé v rámci festivalu uskuteční Akce cihla. S redakcí Katolického týdeníku jsme pak speciálně pro jeho čtenáře připravili soutěžní otázku:
Kdo je autorem výroku: Jsem takový ateista, až se bojím, že mě za to Pán Bůh potrestá? a) Jára Cimrman, b) Pavel Barnáš, c) Jurij Gagarin.
Odpovědi je možné zasílat na adresu redakce Katolického týdeníku do 25. 6. Pět vylosovaných soutěžících dostane tričko Okolo Třeboně a knihu. (Více informací o festivalu najdete na www.okolotrebone.cz. Program také v tomto čísle KT na str. 11)
(ran)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou