26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nepříjemná pravda o naší planetě

31. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/44 Jak se stát svatým, 31.10.2006, Autor: Jan Paulas

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme už hodně málo času na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů. Katastrofu, kterou by doprovázelo extrémní počasí a která by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní.

Zdá se vám toto tvrzení přehnané? Pak byste si neměli nechat ujít americký film režiséra Davise Guggenheima Nepříjemná pravda, který měl českou premiéru na právě skončeném Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a nyní vstupuje do našich kin. Je to lekce, která stojí za to. Děj filmu je na první pohled nudný. Zaznamenává totiž přednášku Al Gora, bývalého amerického viceprezidenta a poraženého rivala George Bushe v prezidentském klání v roce 2000. Zkuste zachytit přednášku nějakého našeho politika formou filmu. Kdo na něj půjde do kina, kromě skalních příznivců dané strany? Navíc tématem přednášky je globální oteplování, které v čase nastupujícího sychravého listopadu českého diváka zrovna nedojme. Jen víc takových teplých babích lét, jako bylo to letošní. Po zhlédnutí filmu Nepříjemná pravda však změníte názor a budete si říkat: Jen víc sychravých, deštivých a chladných podzimů!

Nenechávat to na vnoučatech!
Vzpomínáte, že v televizních zprávách o prezidentských volbách v Americe před šesti lety vypadal Al Gore jako trochu nudný patron? Z tohoto falešného dojmu vás film vyvede hned na začátku. Al Gore je sugestivní, strhující, vtipný i upřímný řečník, který dokáže udělat z přednášky osvětovou show. Ale Al Gore je především dlouholetým bojovníkem s mýty a nepravdami, které obklopují fenomén globálního oteplování. Ve filmu shrnuje velké množství vědeckých poznatků (ty nejnovější z roku 2005!), a činí to přitom neuvěřitelně poutavě, srozumitelně a zábavně. Už to stojí za pozornost.
Jistě, lze mu vytknout určitou míru zjednodušení (nehovoří moc o jiných vlivech než o lidské činnosti), ale popularizace jakéhokoliv problému vyžaduje určitou míru zploštění (čím víc lidí chcete oslovit, tím jednodušší musíte být), která nesmí být jen demagogická. A demagogem Al Gore rozhodně není. Ani tehdy, když varuje, že na pohromy, jako byl hurikán Katrina, který způsobil největší katastrofu v moderních dějinách USA, si budou muset Američané pomalu zvykat. A samozřejmě nejen oni. Problémy globálního oteplování jsou planetární a zásadní změny pocítí všichni: od ledních medvědů na severním pólu přes českého zemědělce až po turisty v Tichomoří.
Hlavní poselství filmu však netkví ve strašení lidí, ale v morálním apelu. Nelze lhostejně přihlížet k tomu, že naše děti a vnoučata postavíme do neřešitelných situací, které byly v naší době ještě jakž takž řešitelné (jsou ovšem odborníci, kteří tvrdí, že jsme to už propásli). Jenže proti nezvratným vědeckým faktům a jasným trendům stojí mocný soupeř – tím je lidská pohodlnost, schopnost vytěsňovat špatné zprávy a věřit spíše růžovým brýlím. Patří to k naší základní lidské výbavě. „Některé pravdy se špatně poslouchají, protože ve chvíli, kdy si je připustíte a uznáte, že na nich něco je, víte, že se budete muset změnit. A změna může být docela nepříjemná,“ říká trefně Al Gore. Ostatně ve svém návodu, jak ven ze slepé uličky, počítá s tím, že člověk není měřítkem všech věcí a že má také nějakou zodpovědnost a pokoru.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou