26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na kousek řeči s Jiřím Zajícem

13. 4. 2021

|
Tisk
|

Letos 17. května oslaví 70. narozeniny Jiří Edy Zajíc, mnohaletý spolupracovník KT, skautský činovník a nositel prestižního Řádu Stříbrného vlka, pedagog, publicista a mediální odborník. To samo postačí k publikování bilančního knižního rozhovoru.

Vydání: 2021/16 Co nám covid dal a vzal, 13.4.2021, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 16


 
Bohatství zkušeností i celoživotní nasazení pro církev i společnost navíc Jiřího Zajíce k podobnému ohlížení plně kvalifikovalo už dávno před sedmdesátkou. Titul s názvem Pojďme ještě kousek vydává Katolický týdeník s podporou Benediktinského arciopatství a otázky jubilantovi kladli redakční kolegové Tereza Zavadilová a Martin T. Zikmund (ten má za sebou už dva knižní rozhovory s Petrem Pithartem a Lubošem Kropáčkem). Kniha vznikala během jednoho roku pandemie – od loňského jara po počátek jara letošního, tudíž převážně po Skypu. Přesto je zcela živým, bezprostředním setkáním a čtenář se nemusí bát ani náznaku odtažitosti, či dokonce nudy. Za koronavirovou zkušeností se autoři také hned v úvodu krátce ohlížejí – Jiří Zajíc totiž touto nemocí sám prošel.
Očima přímého účastníka
Kniha je uspořádaná tak, jak jsme u knižních rozhovorů zvyklí – od Zajícova dětství přes dospívání a zrání po současnost. Ovšem už to, že prožil celou bouřlivou druhou polovinu 20. století se všemi jejími zvraty, a navíc se v mnoha z nich s plným nasazením temperamentního křesťana angažoval, činí vyprávění ještě zajímavějším. Čtenář má před očima velké dějiny vyprávěné zdola, očima přímého účastníka. Zajíc vypráví o školních létech v komunistickém systému, o skrytém skautském působení, o srpnové okupaci a následné normalizaci, o práci pro podzemní církev, o listopadovém převratu či o sebehledání společnosti i církve od pádu režimu podnes.
Zajíc už od 80. let působil v médiích, včetně dnes již zrušené náboženské redakce Českého rozhlasu (kterou spoluzakládal), Rady České televize (v letech 1993–1997) nebo Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Byl také aktivním členem týmu Desetiletí duchovní obnovy a polistopadového Plenárního sněmu, vyučujícím na Jaboku či Vyšší odborné škole publicistiky, působil v Národním institutu dětí a mládeže Ministerstva školství i v Národním institutu pro další vzdělávání. Především je pak skautským činovníkem, jenž stál u mnoha reforem Junáka a podílel se na jeho výchovných programech: právě on je autorem současného skautského slibu s odkazem na duchovní ukotvení skautingu – nejvyšší Pravdu a Lásku.
Tyto kapitoly, které se týkají jednotlivých etap Zajícova života, jsou vždy doplněny četnými přesahy až k dnešnímu společenskému a vnitrocírkevnímu dění. Tazatelé kladou otázky s velkou otevřeností a Zajíc stejně otevřeně odpovídá. Jako člověk s velkým přehledem a erudicí i životní zkušeností a zároveň jako člověk kritický, ale zároveň dostatečně pokorný se dokáže rozhovořit o výchově mládeže, koncilu, podzemní církvi i jejím (ne)přijetí v církvi porevoluční, o církevních restitucích, posledních papežích, skandálu zneužívání v církvi i třeba o aktuální krizi v České televizi. Druhou polovinu knihy tvoří vybrané Zajícovy publicistické texty.
Dalším přínosem knihy je pohled Terezy Zavadilové jako o dvě generace mladší publicistky: „Co Jiří Zajíc prožil na vlastní kůži, znám jen z vyprávění, knížek, filmů. Jeho svědectví o celoživotním nasazení pro mladé lidi, pravdu, demokracii a církev, která by byla skutečnou rodinou, mě inspirovalo a otevřelo mi netušené obzory.“ Ač totiž můžete s Jiřím Zajícem leckdy nesouhlasit, bezesporu má – jak píše v předmluvě Petr Pithart – „dar věrohodnosti“. Podává tak autentickou výpověď, která nad sebou nenechá jen mávnout rukou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou