23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Miloš Bok uvede Beethovenovu Mši C dur

1. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/23 Svobodné volby, 1.6.2010, Autor: Jan Paulas

Návštěvníky nedělní liturgie v jezuitském chrámu sv. Ignáce v Praze bude čekat 13. června od 11 hodin výjimečný hudební zážitek. Pod dirigentskou taktovkou Miloše Boka zde při liturgii zazní v provedení Karlovarského pěvěckého sboru a Dětského symfonického orchestru Missa C dur Ludwiga van Beethovena pro sóla, sbor a orchestr. Sbormistra, dirigenta a skladatele Miloše Boka jsme se zeptali:

Mohl byste krátce představit dílo, které u sv. Ignáce zazní?

Beethovenova Missa C dur je nádherné a velkolepé dílo, které je na rozdíl od jeho pozdní Missy solemnis velmi liturgické. Myslím si, že v tomto díle Bůh skrze Beethovena vyjadřuje nejhlubším a nejniternějším způsobem tajemství posvátné liturgie. Je velkou vzácností toto dílo dnes slyšet při liturgii, neboť jeho náročnost daleko převyšuje technické možnosti současných chrámových souborů.

Beethovenova mše zazní v provedení karlovarského Dětského symfonického orchestru, který vedete už od roku 1999. Proč řídíte zrovna dětský sbor? Je pro vás jednodušší pracovat s dětmi než s dospělými?

V Karlových Varech vedu již deset let oba soubory – Dětský symfonický orchestr a Karlovarský pěvecký sbor, které si během mého působení oblíbily chrámovou hudbu natolik, že je v současnosti v podstatě jejich hlavním repertoárem. Díky jejich obětavosti zní velká chrámová hudba při liturgiích pravidelně na mnoha místech plzeňské i litoměřické diecéze. Je to zároveň i určitý evangelizační proces – vždyť právě hudební umění dokáže zprostředkovat lidem nekonečnost a krásu Božího majestátu velmi sugestivním způsobem. Karlovarský sbor je navíc původně založen Josefem Herclem, a je tak pro mě nejen čest, ale i povinnost a poslání pokračovat v této činnosti, která svým rozsahem navazuje v trochu pozměněné podobě na známou Herclovu činnost svatojakubskou.

Je o vás známo, že žijete na vesnici, daleko od oficiálního kulturního provozu. Co vás k tomu vede?

Žiji v Močidleci na faře s manželkou a sedmi dětmi. Působím ve zdejším kraji jakožto varhaník a hudebně-pastorační organizátor již téměř dvacet let. Odešel jsem tehdy poměrně mladý z Prahy – hledal jsem autentický duchovní svět, který jsem potřeboval k dovršení své konverze k církvi. Myslím si, že bez tohoto kroku bych nikdy nebyl tím, čím jsem, a mělo to také rozhodující vliv na mou kompoziční práci. Nelze zastírat, že se tím postupem času velmi vyhrotil můj postoj k modernímu světu – myšleno z teo- logického hlediska.

Do širokého povědomí jste vstoupil právě jako skladatel, a to nejen svou Missou solemnis či oratoriem Svatá Zdislava, ale i filmovou hudbou – zejména k Strachově filmové pohádce Anděl Páně. Co vás na filmové hudbě láká?

Díky tomu, že je režisér Jiří Strach velkým příznivcem mé chrámové tvorby, jsem se dostal i k oboru filmové hudby. Ke všemu přistupuji s největší možnou pokorou v tom smyslu, že je pro mě jakákoli kompoziční, ale i interpretační činnost naprostým posláním, a prožívám je, jako bych byl zrovna naposledy na mši svaté. Nerozlišuji tedy zásadně mezi tím, jestli se jedná o víceméně světskou zakázku – pro mě je to vždy duchovní záležitost. Jsem--li z hlediska své profese ve styku se světem, pak ale vždy jedině s identitou římského katolíka. Jedině tak mám pro „svět“ já sám vůbec nějaký smysl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou