26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kterak se riskovat vyplácí

24. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/30 Jak vychovat děti ve víře?, 24.7.2007, Autor: Jan Paulas

Vyrůstal v Dolních Bojanovicích na Slovácku, v roce 1957 se přes ostnaté dráty prostříhal do Rakouska a ještě téhož roku začal Petr Esterka studovat v Římě teologii. Po vysvěcení byl poslán jako kaplan do amerického Texasu a později působil i v Minnesotě. Kromě pastorační práce učil dvacet let na vysoké škole sv. Kateřiny a jako kaplan sloužil v Air Force. V roce 1999 byl coby pomocný brněnský biskup pověřen duchovní péčí o české katolíky v cizině. Žije v Kalifornii na předměstí Los Angeles. V těchto dnech mu v Karmelitánském nakladatelství vyšel knižní rozhovor Rozhodni se pro risk, který s ním „podnikl“ redaktor Katolického týdeníku Aleš Palán.

Jak se ti dělaly rozhovory v Americe?

Dělaly by se jistě hezky, ale příjemné bylo povídat si otcem biskupem Esterkou i v Praze. Petr Esterka během léta do České republiky pravidelně zajíždí, a tak jsem této možnosti využil. Do USA jsem tedy neletěl, ovšem co nebylo, může být...

Čím tě biskup Esterka nejvíc překvapil?
Jeden můj nevěřící kamarád, který se velmi dobře orientuje v literatuře, se podivil, když zjistil, s kým dělám knihu rozhovorů: „Ty děláš knihu s biskupem? Není to trochu ztráta času?“ Bylo to přesně opačně. Chvíle strávené s biskupem Esterkou byly inspirativní a i mně v pohledu na církev v některých oblastech otevřely oči. Biskup Esterka mě překvapil svou otevřeností, nelíčenou srdečností a zejména odvahou, s níž hledá odpovědi na otázky, které si mnozí věřící z opatrnosti ani nekladou. Předpokládám, že podobně překvapí i čtenáře knihy Rozhodni se pro risk.

Zastavme se u názvu knihy, který upoutá neobvyklostí i naléhavostí. Co vlastně signalizuje?
Tento název toho hodně říká o životě Petra Esterky. Kdyby neriskoval, nikdy by nevzal v 50. letech elektrikářské kleště a nepřestříhal jimi dráty vysokého napětí na rakousko-československých hranicích. Kdyby neriskoval, nešel by studovat do Říma teologii. Kdyby neriskoval, nezačal by působit v Americe a nedostal by se ke svým dnešním názorům. Slovo „risk“ v názvu knihy vztahuje ale otec biskup i ke každému křesťanovi: Chceme-li být věrní Kristu, musíme riskovat.

Risk bývá u lidí tradičně spojován s eticky pochybným krokem, při němž mohu víc ztratit než získat...
Risk neznamená hazard, ale spíš odvahu jít dál a hledat nové cesty. Jeho předpokladem je odpovědnost.

Jako novinář ses setkal s řadou našich církevních hodnostářů. Liší se od nich nějak biskup Esterka?
Pokud vím, mezi zdejšími církevními představiteli je to jediný podplukovník amerického letectva. Také jsem s ním, jako s jediným biskupem, šel někdy na pivo. Takto „jiný“ je i v řadě dalších oblastí. Je zkrátka poznat, že se pohybuje v jiném světě, než je naše česká kotlina.

Odmítl ti na nějaké otázky odpovědět? Nebo jsi z uctivosti některé ani nepoložil?
K otci Esterkovi jsem necítil uctivost, ale úctu, troufnu si říct, že jsme se stali přáteli. Položil jsem mu všechny otázky, které mě napadly, a on na všechny odpověděl. Zůstala nějaká témata, která jsme neprobrali, ale to jen kvůli velkému rozsahu knihy. Pokud čtenáře naše povídání zaujme, může na ně dojít někdy příště...


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou