26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jiná láska do posledního dechu

30. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/31 A.L.Stříž, 30.7.2010, Autor: Petr Vacík

Výjimečný film Single Man přichází konečně i do českých kin. Je ověnčen desítkami nominací a je chválen především pro subtilní herecký výkon Colina Firtha v hlavní roli a nadějné režisérské vedení debutujícího Toma Forda.

Single znamená v angličtině svobodný-neženatý, ale také jeden či jediný. Single Man je studií jediného dne jednoho muže, univerzitního profesora George Falconera, který ztratil svého životního partnera a nyní došel do slepé uličky samoty a ztráty smyslu svého života. Během dne, o němž George předpokládá, že bude jeho poslední, dojde k několika zcela všedním setkáním. Jsou to zvláštní okolnosti Georgeova života a režisérův styl, které zabarví každý moment tohoto dne nevšední krásou i smutkem. Single Man však rozhodně není depresivní film. Je chválou života. Mistrně natočen podle románu Christophera Isherwooda popisuje bolest z osamění výjimečně inteligentního a nadaného gaye v homofobní americké společnosti na počátku šedesátých let. Takto je čten zde v USA (píši tuto recenzi v Los Angeles, kde se děj filmu odehrává), kde politický kontext příběhu nachází v tomto směru vnímavějšího diváka, než zřejmě bude ten evropský. Bolest a samota, jež nelze sdílet, jsou však univerzální. Poznamenávají hlavní postavy i každé jejich setkání se světem. Výjimečné je i extrémně vizuální podání celého filmu. Režisér Tom Ford ve svém prvním filmu nezapře, že je dobrým módním návrhářem. Vidí všední detaily s pedantskou precizností a převádí je na plátno ve vysoce estetizované formě, aniž by je odlidštil.

Strach z jiného

Zatímco ostatní poslouchají zprávy o jaderné hrozbě z Kuby a říkají Georgeovi, jak hrozně dnes vypadá, on dělá své sekretářce kompliment, který svou krásou a lidskostí může hrdě vstoupit do seznamu nejlepších komplimentů v dějinách kinematografie. Zatímco svět se bojí zkázy a panikaří v povrchním strachu a boji o nejlepší rodinný atomový kryt, George se tento svět chystá opustit v míru a pokoře. Nakonec ale bude všechno jinak. Ať to však bude cokoliv, bude to krásné, protože to dělá Tom Ford. Snad až příliš krásné. Tento hluboce lidský příběh o lásce, samotě, nepochopení a smrti by nakonec kvůli své eleganci mohl zůstat i nepochopen. Představuje totiž velikou výzvu pro evropské publikum – a především jeho křesťanskou část. Jaký je náš vztah k menšinám a proč? Poselstvím pro nás evropské křesťany bude především Georgeova univerzitní přednáška o strachu, který v nás probouzí jakákoli odlišnost.

Výzva k rozlišování

Colin Firth v hlavní roli exceluje a má k tomu dost místa i času. Sebejistá i nejistá Julianne Moore, která ztvárnila jeho nejbližší přítelkyni, je dobrá jako vždy, ovšem ničím nepřekvapuje. Kongeniální hudba je skvělá a jen zesiluje režisérovo mystické vidění každodennosti. Single Man je nanejvýš emotivní lidský příběh, který ukazuje jinou podobu homosexuálního vztahu. Nesetkáváme se zde s lascivním a promiskuitním užíváním si rozkoše, s onou křiklavou podobou homosexuality, která tolik bije do očí, provokuje a právem vzbuzuje nelibost. Taková podoba homosexuality ovšem není jediná. Single Man ukazuje věrný a hluboký vztah, který nelze tak jednoduše odsoudit a zavrhnout. Budiž pro nás výzvou k zamyšlení nad skutečnostmi, které mnohdy nemají tak jednoduché a přímočaré řešení, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou