26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Halík ustupuje jen Hrabalovi

24. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/17 Kronikáři, 24.4.2007, Autor: Jan Paulas

Na varšavském knižním veletrhu byla udělena českému teologovi a filozofovi Tomáši Halíkovi za jeho knihu Vzýván i nevzýván (vyšla v polském nakl. WAM) prestižní literární cena Fénix. Nejen o tomto ocenění si povídáme s polským bohemistou a překladatelem Andrzejem Babuchowským, který vedle Tomáše Halíka překládá do polštiny také Jana Čepa, Jana Zahradníčka, Bohuslava Reynka aj.

Mohl byste přiblížit, za co se zmíněná cena uděluje?

FÉNIXE uděluje každoročně Společnost katolických vydavatelů v Polsku od roku 1999. Tato cena byla ustanovena v době velkého obrození nakladatelského hnutí s náboženskou literaturou, která byla po dlouhá léta komunistickým režimem potlačována nebo marginalizována. A protože antický Fénix ve staré křesťanské literatuře a ikonografii býval také symbolem vzkříšeného Krista, soškami tohoto legendárního ptáka jsou odměňována – v téměř deseti kategoriích – nejvýznamnější autorská a editorská díla.

Zároveň byl na veletrhu uveden polský překlad Halíkovy knihy Noc zpovědníka. Kolik knih už Tomáši Halíkovi v Polsku vyšlo? Dá se říci, že je mezi Poláky populární?
Pokud se nemýlím, tak právě před týdnem vyšla v Polsku jeho sedmá knížka. Je to zmíněná Noc spowiednika, kterou vydalo nakladatelství Księgarnia św. Jacka v Katovicích. Dříve byly vydány například tituly Ptal jsem se cest, Co není bez chvění, není pevné, Vzýván i nevzýván či Oslovit Zachea (mimochodem tato knížka byla v Polsku rozdělena do dvou částí). Kdosi nedávno napsal, že z českých autorů na polském knižním trhu Halík dnes ustupuje už asi jenom Hrabalovi. A to je snad dostatečná odpověď na vaši otázku o jeho popularitě mezi Poláky.

V Polsku je ale píšících kněží-teologů, filozofů a esejistů jistě celá řada. Čím si vysvětlujete, že je v této konkurenci P. Tomáš Halík slyšet? Čím poutá pozornost?
Přes svoji impozantní erudici a náročnost některých textů zůstává Halík vždycky autorem osobního svědectví. Víra, o které píše, je živá, protože plyne z jeho vlastních bohatých zkušeností. Hloubka a neschematičnost myšlení, široký rozhled, intelektuální odvaha, časté používání paradoxů, pestrost a bohatství slova, atraktivnost vyprávění, to všechno čtenáře přitahuje. Jinak v knize Vzýván i nevzýván statečně sahá po tématech, která se dnešní teologové většinou snaží obejít. Velmi objevně a podnětně interpretuje i Písmo svaté (například v knize Oslovit Zachea).

Co je podle vás to nejcennější, s čím Halík ve svých knihách přichází? Proč jeho knihy číst i v Polsku či jinde?
Halík pronikavě diagnozuje současný svět, ale zároveň jím nepohrdá. Miluje církev, ale dovede být vůči ní i velmi kritický, někdy až kousavě ironický, což znamená, že ji skutečně miluje. Halík je horlivým vyznavačem lidské – kulturní, náboženské – plurality a zároveň neúprosným odpůrcem hlouposti a povrchnosti (například esej Život v zorném poli v knížce Noc zpovědníka). Myslím, že polské (a nejen polské) čtenáře láká také jeho „češství“ v tom nejkrásnějším a nejvzácnějším slova smyslu. Je to češství, které obohacuje a inspiruje.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou