26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dramatické příběhy dobré vůle

2. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/1 Katolický týdeník v proměnách času, 2.1.2008, Autor: Jan Paulas

Možná je potkáváme na ulici, v tramvaji, v nemocnici, na úřadě, ve škole, nebo dokonce v zaměstnání – hrdiny dnešních dnů. Rozhlasová Redakce náboženského vysílání Dobrá vůle o nich připravila celý dokumentární cyklus. Můžete se s nimi potkávat každý sobotní podvečer od 17.30 hodin na stanici Český rozhlas 2 Praha. První díl „Ke střeše nad hlavou“ poběží už 5. ledna. Více o tomto novém cyklu hovoříme s jeho dramaturgyní Lenkou Svobodovou.

Jak se zrodil nápad představovat „hrdiny dnešních dnů“. A jak takové všední hrdinství může vypadat?

Vznikl z potřeby zachytit tu část reality, kterou příliš neukazuje zpravodajství ani investigativní žurnalistika. Když si zapnete zprávy, máte často během pár minut pocit, že se všude lže, krade, zabíjí a že na důležitých místech sedí neschopní lidé nebo ti, jimž jde jen o vlastní prospěch. Ne že by tomu tak nebylo, že by tito lidé neexistovali, ale je to pouze část reality, kterou žijeme. Na druhé straně je tu stále hodně těch, kteří dělají něco nezistně, něco navíc pro druhé nebo pro obecní prospěch. Nejsou ale příliš vidět, média o ně neprojevují zájem, jejich příběhy nekřičí do světa. Chtěli bychom tyto lidi nejen ukazovat, ale i pátrat po jejich motivacích – proč něco takového podnikají v době, kdy se jiní snaží budovat jen to svoje. Navíc tato jejich volba má i své důsledy – nejen pro ně, ale často i pro celou jejich rodinu. I když o sobě tito lidé často hovoří jako o „dobrých blbcích“, zároveň přiznávají, že v sobě pořád cítí puzení něco takového dělat.

Takže nepůjde jen o příběhy křesťanů, ale lidí dobré vůle?
Už Druhý vatikánský koncil před více než čtyřiceti lety vyzýval k tomu, aby se křesťané spojili se všemi lidmi dobré vůle. V dnešní české sekularizovné společnosti je to výzva víc než aktuální. Půjde tedy o příběhy křesťanů i lidé bez konfesní příslušnosti. Známé biblické úsloví, že strom poznáme po ovoci a skutky jsou důležitější než slova, je pro tento pořad jako ušité. Navíc naším záměrem, proč klademe tyto lidi a jejich světy vedle sebe, je i to, že si mohou být vzájemně inspirací.

Jak tyto lidi či jejich osudy objevujete?
Do pořadu přispěla řada výborných rozhlasových dokumentaristů, včetně kolegů z regionů. Je zajímavé, že mnoho oslovených lidí po krátkém zamyšlení okamžitě našlo několik příběhů s dobrou vůlí – ukazuje se, že bez ní to v životě nejde, že z dobré vůle druhých žijeme. Každý z nás se s ní setkal, ať už při jednáních na úřadě, v nemocnici či v různých obtížných životních situacích. Chtěli bychom také vyzvat posluchače, aby i oni začali hledat takové příběhy ve svém okolí – a mohou nám o nich psát na adresu: Dobrá vůle, Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 nebo dobravule@rozhlas.cz.

Podobnému typu pořadu trochu hrozí, že upadne do schematičnosti či určité plochosti. O pozitivních věcech se píše vždy hůře...
Samozřejmě, že lépe se vysílá o konfliktu mezi sousedy nebo o domácím násilí než o tom, že se někomu něco podařilo. Přesto se schematičnosti nebojím, naopak se ukazuje, že mít v dnešní době dobrou vůli je obrovský problém a jsou to mnohdy pěkně dramatické příběhy. U nás totiž ještě nejsme zvyklí na to, že s dobrou vůlí můžeme měnit částečky světa. Mnozí z nás to pak svou rezignací či lhostejnosti mohou i komplikovat těm, kteří se o něco takového pokoušejí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou