26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrá zpráva o českém dokumentu

17. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/42 První roky kněžství, 17.10.2006, Autor: Jan Paulas

Již podesáté se do Jihlavy sjedou milovníci dokumentu na Mezinárodní festival dokumentárních filmů, který zde proběhne 24. - 29. října. Na programu je více než sto filmů, z toho 18 bude mít světovou premiéru. Blíže o letošním ročníku hovoříme s ředitelem festivalu Markem Hovorkou.

Jakou filmovou lahůdku by si letos diváci neměli nechat ujít? A z jakého filmu máš největší radost, že se ti ho podařilo do Jihlavy dostat?

Z každého! Většina filmů, které uvedeme, budou promítnuty v české premiéře, často bohužel i derniéře. Diváci jejich režiséry nejspíš nebudou znát a tyto filmy se navíc obejdou bez herců – jejich hlavními postavami jsou často lidé, s nimiž se míjíme na ulici či v autobusu. V tom je ale i jejich síla. Čtenáři by mohli znát například snímek Nepříjemná pravda s kandidátem na amerického prezidenta Alem Gorem, poprvé uvedeným letos v Cannes, který po jihlavské premiéře vstoupí do českých kin.

Každý rok hostí festival nějaké význačné filmařské osobnosti. Kdo to bude letos?
Nejvýznamnějším hostem festivalu bude legenda evropského filmu, portugalský režisér Manoel de Oliveira, jehož nejnovější filmy stále hostí ty nejvýznamnější světové festivaly. V Jihlavě osobně představí svou retrospektivu, která začíná jeho prvním slavným filmem o řece Douro. Koncem září to bylo přesně pětasedmdesát let, co měl premiéru. Přiletí také Mexičan Nikolas Echevarría, indiánský etnograf, či ruský režisér Sergej Loznica.

Již tradičně bude v rámci festivalu probíhat soutěžní sekce Česká radost o nejlepší český dokument roku 2006. Koho jste letos vybrali do soutěžního klání?
Mám velkou radost, že své nové filmy ve světové premiéře představí Karel Vachek, Helena Třeštíková, Lucie Králová, Linda Jabloň či Ivana Miloševič. Je zajímavé, že sedm ze dvanácti soutěžních filmů České radosti režírovaly ženy a rovněž sedm filmů, ne vždy stejných, natočili čerství či nedávní absolventi FAMU. Český dokumentární film má novou silnou generaci tvůrců, a to je dobrá zpráva! Otázkou je, zda tito budou moci natáčet filmy i v nadcházejících letech, zda stát začne intenzivněji podporovat českou kinematografii. Význam dokumentárních filmů je v reflexi přítomnosti, a o tu by měla stát každá společnost.

Chystáte v rámci letošního ročníku i nějaké novinky?
U příležitosti desetiletého jubilea festivalu jsme se rozhodli uzavřít triádu soutěžních sekcí - českou a středoevropskou soutěž jsme doplnili o světovou, kterou jsme nazvali „Dobré dílo“. Abychom předešli kompromisům porot, rozhodli jsme se, že o jejím vítězi rozhodne vždy výhradně jeden porotce, letos filipínský videopunker Khavn De La Cruz, enfant terrible světového filmu, který v Jihlavě uvede rovněž své nejnovější filmy. Znají ho diváci z festivalů v Rotterdamu či Berlíně, u nás však budou všechny uvedeny poprvé.

V médiích proběhla zpráva, že by tento ročník mohl být v Jihlavě už poslední a že hrozí přestěhování festivalu do jiného města. Co je na tom pravdy? A nebojíte se, že je riskantní někde znovu začínat?
Pamatuje si někdo, že karlovarský festival byl původně v Mariánských Lázních? Odejít nechceme, ale nechceme ani zažívat situace, kdy režiséři, kteří vážili do Jihlavy cestu přes půl světa, raději z projekcí odcházejí, protože je příliš drásá jejich bídná úroveň. Pokud město o festival stojí, musí mu vybudovat důstojné podmínky, čemuž se snažíme ze všech sil napomáhat. Je to podobné jako s fotbalovým klubem: pokud má hrát první ligu, musí mít stadion určitých parametrů. Pro film to platí zrovna tak, ale bohužel neexistují žádné komise, které by parametry závazně stanovily. Ještě podotkněme, že se s těmito problémy potýkají i jiné české filmové festivaly, a to včetně karlovarského. Tedy: odejít nechceme, ale může se stát, že budeme muset.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou