26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bůh v mém životě vychází knižně!

12. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/37 Nebezpečné dovolené?, 12.9.2006, Autor: Radek Čapek

Kvůli obrovskému zájmu čtenářů se Katolický týdeník rozhodl vydat vybrané příběhy z nejoblíbenější rubriky Bůh v mém životě v knižní podobě. Tuto knížku v pevné vazbě můžete získat už nyní za pouhých 79,- Kč. Výbor příběhů připravila Renáta Holčáková, které jsme se zeptali:

Podle čeho jste příběhy do knížky vybírala?

Nebylo snadné z těch stovek příběhů, které prošly rubrikou Bůh v mém životě, vybrat „jen“ 45. I proto, že za každým z nich je skryt osud člověka či celých rodin a pisatelé v něm svěřují často velice intimní okolnosti ze svého života, které nezřídka zůstávají tajemstvím pro veškeré jejich okolí. Dávají se zde tak trochu „všanc“. Mou hlavní snahou při výběru bylo pokusit se v praxi ukázat, že byť se nám mohou zdát biblické příběhy a podobenství zastaralé, prožíváme je vlastně zas a znova každý den. A zaleží opravdu jen na nás, jak se zachováme. A tak v těchto vybraných příbězích můžete mezi řádky najít moderní verzi podobenství o horčičném semenu, marnotratném synovi či o tom, jak máme milovat své nepřátele...

Který z těchto příběhů vás nejvíc zasáhl a čím?
Musím říct, že svým způsobem každý. Každý z příběhů má v sobě skrytou radu na některou z nekonečného množství otázek, jež nám život přináší. Ráda bych ale vzpomenula dva. Ten první v knize není a to z jednoho prostého důvodu - jeho velká část byla nečitelná, byť šlo o úhledný rukopis, který byl ale rozmazaný od slz. Psala ho devětaosmdesátiletá žena. Její příběh by byl zcela jistě krásný, ale nejspíš také velice smutný. V posledních několika čitelných řádcích stálo napsáno: „A tak jsem pochovala všechny, teď už se jenom modlím k Bohu, aby si mě zavolal. Modlím se a pláču. Promiňte.“ Ještě dnes, když si na to vzpomenu, mám husí kůži.
A co se týče mého „favorita“ v samotné knížce, pak je mému srdci velice blízký poslední příběh s názvem Proč Bohu děkuji až do Prahy? Myslím, že přesně vystihuje to, co je v našem lidském putování opravdu důležité - tedy pokora, láska a trocha onoho dětského, bezelstného vidění světa. No řekni, jestli by nebylo fajn, kdybychom všichni milovali až na měsíc nebo dokonce až do Prahy?

Podobným příběhům je často vyčítána přílišná prvoplánovost. Člověk už dopředu ví, jak to dopadne. Není to škoda?
Ono je to podobné jako s pohádkami. I tam víme, jak to dopadne - a přesto je zas a znovu rádi čteme. V případě této knížky se navíc jedná o příběhy pravdivé. Objevují se v nich situace, řeší se tam problémy, které se klidně mohly stát každému z nás.
Připravil čap



Jak lze knihu objednat? Kontaktní adresy: Karmelitánské nakladatelství, Kolejní 4, 160 00 Praha 6, e-mail: kn.praha@kna.cz, tel.: 224 316 157, 543 237 064. Hosana, U Vodojemu 1237, 757 01 Valašské Merziříčí, e-mail: hosana.vm@tiscali.cz, tel: 571 620 751. Možnost množstevních slev!


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou