26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biblická nit Boba Dylana

18. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/34 Kostely na hranicích, 18.8.2006, Autor: archiv KT

Je natolik silnou osobností, že si dovolí na koncertech evangelizovat publikum či parodovat sám sebe, huhlat, kňourat, mumlat, krákat, stát se nejhorším zpěvákem roku, opakovaně ztrácet obdivovatele i rozčilovat hudební kritiky, aby zbaven všeho povrchního nánosu zbožňování znovu zazářil ve své autentičnosti. První album vydal v roce 1962 a za pár dní, 28. srpna, má vyjít jeho 44. album s názvem Modern Times (Moderní časy). Bude obsahovat zbrusu nové písně a píše se o něm jako o nejočekávanějším hudebním albu roku. A přitom v květnu oslavil tento „folkový taťka“ pětašedesátiny.

Pro znalce folkové hudby je to už notoricky známá příhoda. V lednu 1961 opustil dvacetiletý student Robert Zimmermann domov a vypravil se na dalekou cestu: od americko-kanadských hranic do New Yorku a dál do Greystone, kde ve státní nemocnici navštívil umírajícího muže, stiženého tancem svatého Víta. Tím umírajícím byl Woody Guthrie, tehdejší legenda amerického folku, a tím mladíkem byl Bob Dylan.
Tenkrát v nemocnici proseděl začínající písničkář celé hodiny a svému „učiteli“ věnoval i jednu ze svých ranných písní Song to Woody (Písnička pro Woodyho), jež se objevila na jeho první desce. Několikatýdenní přátelství mělo pro další Dylanovo směřování zásadní význam: „Otevřel mi knihu o člověku, abych si v ní trochu četl. A to byla má největší škola,“ řekl Dylan o tomto idolu amerických vandráků, který celý život „tepal“ americkou společnost. V greystonské nemocnici jako by Dylan symbolicky převzal jeho pochodeň a záhy se stal vůdčí osobností protestního písničkářského hnutí on. Když se pak na podzim 1962 ocitly vztahy mezi Amerikou a Ruskem na bodu mrazu kvůli sovětským raketovým základnám na Kubě a svět se ocitl jen krůček od jaderné války, byla to právě Dylanova píseň A Hard Rain´s A-Gonna Fall (Přijde hrozný liják), která vystihla pocity tehdejších mladých Američanů. Ale bylo v tom i cosi víc, jak to vystihl kdysi Vladimír Merta: „Dylan totiž snímal z mládeže tíhu generačního břemene - ukázal, že lze moralizovat generaci kennedyovských rodičů.“ Byl pasován do role jakéhosi novodobého proroka s kytarou. Nic ovšem nebylo Dylanovi cizejší než role pištce, za nímž se všichni táhnou. To raději udělal něco, čím pročistil svůj tábor příznivců a oddělil zrno od plev. Zkrátka Dylana nezajímají ti, kdo jsou líní přemýšlet.
OTČE NOCI, OTČE DNE
Psát o Bobu Dylanovi by vydalo na disertační práci nebo na zvláštní vydání novin. Ostatně přes obrovskou hromadu papíru, kterou o něm napsali všichni možní dylanologové, zůstává nadále spíše nepochopen než vysvětlen. Vedle jeho nové desky ale stojí za pozornost i nedávný vydavatelský počin nakladatelství Kalich. Jde o objemnou, téměř tisícistránkovou knihu, která nese strohý název Lyrics/Texty 1962-2001 a přináší kompletní anglicko-české vydání písňových textů tohoto legendárního hudebníka. Vedle řadových alb zde najdeme i písně, které se na desky nevešly.
Při čtení Dylanových básnických textů brzy zjistíme, že vedle „knihy“ o člověku, kterou mu otevřel Guthrie, měl Bob Dylan po ruce ještě jednu knihu, z níž hojně čerpal a která prostupuje celou jeho tvorbou. Je to Kniha knih. Biblické motivy, citace či odkazy nacházíme roztroušeny v jeho písních v nejrůznějších podobách: jednou jimi burcuje k přemýšlení o sobeckých politických zájmech, které se schovávají za Boží vůli („V kolika temnejch hodinách jsem o tom dumal, že Ježíš Kristus byl zrazen polibkem. Ale nemůžu myslet za vás, vy sami se musíte rozhodnout, zda měl Jidáš Iškariotský Boha na svý straně.“), jindy v sobě skrývají jinotaj („Jdeš do Sodomy a Gomory, ale co by ne. Není tam nikdo, kdo by se chtěl oženit s tvou sestrou. Příteli mučedníků, příteli žen v hanbě, hledíš do pece ohnivé a vidíš tam boháče beze jména.“), někdy jsou zoufalým voláním („Myslíš, že se můžeš schovat, ale nikdy nejsi sám, zeptej se Lota, na co myslel, když se jeho žena proměnila v kámen. Trýzeň v mysli, Pane, trýzeň v mysli. Pane, sejmi ze mne tu trýzeň v mysli.“), jindy zase modlitbou („Otče noci, otče dne, otče, jenž odstraňuješ temnotu, otče, jenž učíš ptactvo létat, staviteli duhy na nebi, otče samoty a bolesti.“) nebo přímo náboženským apelem („Jsi připraven setkat se s Ježíšem? Jsi tam, kde bys měl být? Pozná tě, až tě spatří, nebo řekne: ,Odstup ode mne!´?“) anebo vyznáním („Vytrhl jsi mě z otroctví a obnovil mé nitro, ukojil jsi hlas, jenž byl stále popírán...“). Ovšem nebyl by to Dylan, kdyby se vzápětí nedostavilo období pochybností („Satan někdy přichází jako člověk pokoje. Má dar výřečnosti, promlouvá libozvučně, zná každičkou píseň o lásce, která se kdy zpívala, i dobré úmysly můžou být zlé a obě ruce kluzké.“)

ROCKOVÝ KOMENTÁŘ K BIBLI?
Biblický svět zkrátka není pro Dylana nějakou bájnou minulostí, literární citací či efektním obrazem, ale stálou přítomností. Ve svých písních jej neustále vnáší do současných amerických reálií, do problémů doby, v níž žije. Jak píše legenda českého folku Vladimír Merta: „Jeho setkání s ďáblem se odehrává na novodobé poušti dálnic, ulic, bitevních polí, přístavů, vyhlížených a odplouvajících lodí, v královstvích smutnookých dam, cikánek, proroků... Dylan postupuje sveřepě paralelním světem svých archetypů. Vypomáhá si názvuky biblických podobenství a krajin, symbolů a příběhů. Vytváří rockový komentář Knihy knih.“ Už proto stojí za to Dylanovi naslouchat. V tuto chvíli – s českými překlady jeho písní v ruce - je to snazší než kdykoliv předtím.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou