26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kuba kvůli Benediktu XVI. 'měkne'

25. 1. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/4 Objevné nahlédnutí do života Boženy Němcové , 25.1.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Několik set amerických katolíků z Floridy se vůbec poprvé vypraví na nedaleký ostrov komunismu, kam měli v posledních desetiletích naprostý zákaz vstupu. A tento průlom neumožnilo nic menšího než cesta papeže Benedikta XVI. do Mexika a na Kubu, která se má uskutečnit letošního 23. – 28. března.

„Chceme svou cestou vyjádřit solidaritu s kubánskou církví a přijmout její pozvání, abychom s ní sdíleli tuto historickou událost,“ ohlásil miamský arcibiskup Thomas Wenski. „Papež míří na Kubu jako poutník lásky. A my se tam vydáme ve stejném duchu,“ tvrdí Wenski. Podle něj by papežská návštěva měla přinést smíření a potvrdit víru církve – a snad i otevřít kubánskou společnost světu. Mezi poutníky má být podle předpokladů i řada kubánských emigrantů, kteří se usadili na Floridě a mají na ostrově své příbuzné.

Vztahy mezi katolickou církví na Kubě a tamní komunistickou vládou se v posledních letech zlepšily díky dialogu, který s prezidentem Raúlem Castrem vede havanský kardinál Jaime Ortega. Výsledek se dostavil už v roce 2010 v podobě propuštění stovky politických vězňů na základě intervence církve. A tento trend má před papežskou návštěvou ještě zesílit, neboť tentokrát má být amnestováno 2 900 vězňů. Minulý týden však zemřel na následky hladovky 31letý kubánský disident Wilmar Villar, který odmítal potravu na protest proti věznění. Na začátku ledna zemřel zase 46letý René Cobas, který držel hladovku kvůli tomu, že nebyl zařazen do nového seznamu amnestovaných. Počet vězňů na ostrově nesvobody se odhaduje na 70–80 tisíc.


Benedikt XVI. má karibský ostrov navštívit v době, kdy si zdejší katolíci budou připomínat 400 let od objevení milostné sošky Madony z Cobre. Benedikt XV. ji v roce 1916 určil patronkou Kuby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou