26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Kritici zákona o narovnání dělají obstrukce'

10. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/24 Nezavírejme oči před prostitucí, 10.6.2008, Autor: Jiří Macháně

Minulé úterý se poslanci ODS Vlastimilu Tlustému podařilo spolu s další- mi dvěma stranickými rebely vyřadit z jednání sněmovny zákon o narovnání státu s církvemi. Prosadil také, aby se sněmovna zabývala zřízením komise, která bude normu zkoumat. O vyjádření k současné situaci jsme požádali předsedu ČBK arcibiskupa Jana Graubnera.

Co říkáte na aktivitu tria rebelů z ODS, kteří přijetí zákona zřejmě na dlouhou řadu měsíců zablokovali?

Jde o vnitřní boj ve straně, který nemáme možnost ovlivňovat. Kritici nepřišli s žádným návrhem a dělají jen obstrukce. Navržení parlamentní komise, které má způsobit jen odložení vládního návrhu, nemá smysl. To, co navrhovatelé žádají od této komise, má přece dělat parlament v rámci legislativního procesu – tedy ve druhém čtení.

Budou církve nějak reagovat?
Nezávisle na situaci v parlamentu budou církve pokračovat ve vysvětlování problematiky na různých rovinách. Z více znamení je vidět, že se veřejné mínění pozitivně posouvá, ale jeho ovlivňování nemůžeme nechat jen na lidech smýšlejících proticírkevně. To je nelehký a dlouhodobý úkol. Zůstane-li dosavadní způsob financování církví, budeme důsledněji vyžadovat plnění povinností ze strany státu. Například dle zákona 218 o financování církví je stát povinen platit cestovné duchovních, ale nedává na to od roku 1990 ani korunu.

Jaký je váš osobní dojem z dosavadního vývoje? Má stávající návrh ještě šanci?
Vyjednaný kompromis je pro stát hodně výhodný. Nebude-li přijat, bude to jen potvrzením, že parlamentu nejde o prospěch státu, ale o partikulární mocenské zájmy a my jsme jen nástroj k jejich bojům. Konečně je to důsledek voličské odpovědnosti.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou