26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťanská DVD konečně i v Česku

3. 8. 2005

|
Tisk
|

Vývoj techniky se řítí rychle kupředu, a tak sotva začala doba nahrávání filmů na VHS, už je jí konec a na scénu nastoupilo DVD (Digital Versatile Disc), umožňující zaznamenat nejen film, ale i něco navíc, např. rozhovory, upoutávku, více zvukových stop, titulky apod. Obraz filmu je v digitální, tedy velice čisté a ostré kvalitě, většinou také ve své původní širokoúhlé podobě.

Vydání: 2005/32 Kněží 'na půl úvazku', 3.8.2005, Autor: Jan Lipšanský

 

Současně s celou řadou žánrů se v zahraničí na DVD objevily i filmy s křesťanskou tematikou. A pokud za křesťanské filmy počítáme i přepisy historických románů, pak se daly a dají sehnat snímky i jako Ben Hur, Quo Vadis, Spartacus apod., stejně tak přepis knihy Genesis od Johna Hustona s názvem Bible. I když tyto disky mají české titulky, nevydalo je žádné české vydavatelství. První vlaštovky s křesťanskými filmy na DVD se totiž v České republice objevují až nyní.

PAVUČINA A TRAPISTÉ

Teprve v dubnu 2004 se díky péči Salesiánského mediálního střediska v Brně (www.sdb.cz) objevilo pro přátele salesiánů DVD s dokumentem o kardinálu Štěpánu Trochtovi podle scénáře Jaroslava Novosada s názvem Pavučina. Ve filmu, kterým provázejí Radovan Lukavský a Martin Stropnický, jsou použity materiály z archivu StB, archivů církevních a filmových. DVD se dalo koupit u Pavla Liškutina z mediálního centra za cca 250 Kč nebo na adrese Bosco Media Centrum, Foerstrova 2, 616 00 Brno.

Poté vydal řád trapistů (www.novydvur.cz) opět pro potřeby svých příznivců DVD se záznamem slavnostního posvěcení jejich kláštera v Novém Dvoře, který zde vyrostl na troskách koupené usedlosti. Je zajímavé vidět, v co se tyto staré ruiny proměnily.

PAPEŽ NA DVD

Novinkou na českém DVD trhu je dokumentární film Čtvrt století s Janem Pavlem II., který vydaly Paulínky. Teprve po nich vyšel jiný dokument o Janu Pavlovi II. (v řetězci prodejen Levné knihy), další film o papeži vydala společnost HCE a konečně do čtveřice vydal Bontonfilm o bývalém papeži dokument BBC Papež Jan Pavel II. Ze Slovenska se dá i u nás objednat DVD se záznamem papežovy návštěvy Slovenska v roce 2002 - v Polsku se pak o slavném rodákovi vydává jedno DVD týdně.

Zastavme se ale u DVD Čtvrt století s Janem Pavlem II. Dokument vyrobený pro italskou televizní stanici Tg 1 začíná i končí písní „What a wonderful world“ a život Jana Pavla II. je zde zdokumentován obrazem i slovem od jeho narození přes první kněžské krůčky až po jeho zvolení papežem, dále jsou zde zachyceny jeho pastorační cesty, setkání s mladými, či dokonce politická setkání. Uvidíme zde spoustu unikátních záznamů – třeba z chvíle, kdy bylo Svatopetrskému náměstí oznámeno jméno nového papeže, nebo také záběry z atentátu na Jana Pavla II. Nechybějí ani tolik oblíbené papežovy hory a jeho výlety do nich.

Provedení DVD je skromné, což se dá očekávat – kromě filmu disk neobsahuje žádné bonusy, samotný film pak dokonce není lisovaný, ale jen vypalovaný. Českou verzi namluvil pro Paulínky Tomáš Jančařík a vyrobilo ADV studio. DVD stojí 395 Kč a je možné je koupit buď přímo v obchodě Paulínek v Praze na Petrském náměstí nebo přes internet na www.paulinky.cz.

MATKA TEREZA A PADRE PIO

Paulínky vůbec musíme pochválit za jejich aktivitu v oblasti křesťanských filmů na DVD v Česku. Letos už vydali na dvou discích celovečerní hraný film o Matce Tereze, který zachycuje celý její život od dětství až do smrti. Hlavní roli kalkatské misionářky zde ztvárnila herečka Olivia Hussey, kterou známe už ze Zeffireliho filmu Ježíš Nazaretský. Film není jen oslavnou ódou, ale zachycuje i kritické hlasy. Brzy se dostane na DVD také hraný film o otci Piovi.

K paulínkám by se v blízké době mělo připojit i Studio Telepace, které s vydáváním svých dokumentů na DVD koketuje již rok, finanční situace jim však zatím tuto produkci neumožňuje.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou