16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané v obcích 'přátelských rodinám'

11. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008, Autor: Jiří Macháně

Od minulého týdne je jasné, které obce v České rodině jsou přátelské k rodině. Výsledky prvního ročníku soutěže, která měla ukázat, kde se místní samosprávy této problematice systematicky věnují, byly vyhlášeny minulé úterý v parlamentu.

Klání o titul Obec přátelská rodině se zúčastnilo na 218 obcí, které byly rozděleny do pěti kategorií podle počtu obyvatel. Nakonec zvítězily obce Dub u Prachatic, Darkovice, Dobříš, Jablonec nad Nisou a Brno. Vítězové se mohou těšit z finanční odměny na realizaci pro-rodinných aktivit.
Ukázalo se, že na ocenění měli nejednou nemalý podíl také místní křesťané a farnosti. „Máme nový kostel, kde je i komunitní centrum. Scházejí se u nás maminky s malými dětmi k různým hrám. Pořádáme řadu dalších aktivit, manželské večery, výlety, tábory. Výhra je výsledkem vzájemné spolupráce všech lidí v obci,“ radoval se v parlamentu z ocenění darkovický duchovní správce P. Jan Svoboda. Nadšením se netajil ani P. Michal Němeček, farář z Dobříše, který přijel snad s nejpočetnější delegací. „Řada lidí, kteří jsou pravidelnými návštěvníky bohoslužeb a patří do naší farní komunity, se zároveň angažuje v rámci města či v místním mateřském centru. U nás v Pastoračním centru sv. Tomáše se pořád něco děje,“ vysvětluje P. Němeček. Velký význam angažovanosti křesťanů na úrovni obce zdůraznil poslanec Tomáš Kvapil. „Někde se díky zapojení farností podařilo prosadit například etickou výchovu na základní školy. Mateřská centra lze často nalézt právě na faře. Křesťané si zkrátka uvědomují hodnotu rodiny,“ uvedl. Soutěž uspořádalo ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s parlamentní Stálou komisí pro rodinu. Partnery soutěže jsou Síť mateřských center a Asociace center pro rodinu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou