16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané v Iráku: Není tu budoucnost

26. 5. 2015

|
Tisk
|

Reportérky LENKA KLICPEROVÁ a JARMILA ŠTUKOVÁ strávily tři týdny na severu Iráku ve válečných oblastech. Přivezly detailní informace o životě v zemi sevřené extremistickým terorem.

Vydání: 2015/22 Noc kostelů s Janem Husem, 26.5.2015, Autor: Alena Scheinostová

JŠ: Když jsem byla před lety poprvé v kurdské metropoli Erbílu, bylo to sympatické rozvíjející se město, které slibovalo dobrý život. Dnes je plné uprchlíků a vládne tu strach z islamistů.
LK: Nesmírně záleží, ve které oblasti se pohybujete. Kritická jsou území, jež původně obsadil Islámský stát (IS) a později se kurdské armádě nebo jiným jednotkám podařilo ho vytlačit. Zde není prakticky žádný život, vesnice jsou rozbombardované, spálené, domy podminované. Hlavně v noci sem IS navíc nadále podniká výpady. Pohybovat se tam je nebezpečné.
LK: Situace je nesmírně složitá a nemá zdaleka jednoduché řešení. Rozhodně nelze říci, že by zde byly dvě válčící strany, z nichž jedna je „hodná“ a druhá „zlá“. Různých politických uskupení a s nimi provázaných ozbrojených složek je tu velké množství, a místní dokonce tvrdí, že samotný Islámský stát je podporován různými regionálními i mezinárodními silami, aby se udržela rovnovážná situace, kdy je stále jasný nepřítel, proti němuž je třeba bojovat.
JŠ: Místo od místa. Tábory, co už stojí nějakou dobu a dostávají určité dotace, jsou na tom relativně dobře, jsou tam obchůdky, ba i salony krásy. Ale pak vidíte kruté obrazy uprchlíků, kteří přežívají v nelidských podmínkách. Potkaly jsme lidi uprchlé z oblasti kolem města Sindžáru, živořící v bývalé drůbežárně, kde je zápach, chlad, roztoči. Navštívily jsme ženy, jež žijí v hrubé stavbě domu pod plachtami, všude běhaly myši, po podlaze se válel jejich trus, jejich děti trpěly průjmy a vyrážkami. Těmto lidem nikdo moc nepomáhá. Mají přitom za sebou otřesné zážitky, kdy narychlo utíkali před IS ze svých vesnic, téměř s holýma rukama, a cestou matky pohřbívaly své děti, které zemřely žízní.
LK: Sindžárské tábory poskytují skutečně smutný obrázek. Do těchto odlehlých míst, kde proti sobě bojují IS a Kurdská strana pracujících (PKK), se nedostává prakticky žádná pomoc. Přístřešky v táborech jsou velmi provizorní, hygienické zařízení sestává z latrín a vodovodního kohoutku. V okolí nejsou žádné stromy, které by v zimě skýtaly dřevo na zátop a teď ve vedrech stín. Velké problémy jsou s pitnou vodou – jeden dobrovolník se každý den vydává do části Sindžáru, jež je pod kontrolou PKK, a vozí odtud pro všechny cisternu. Ozbrojenci IS navíc občas podnikají noční výpady do tábora proti těmto bezbranným civilistům, jež stráží jen několik příslušníků PKK.
LK: Chtěli by se vrátit domů, do svých vesnic. Vesměs doufají, že je PKK nebo jiné jednotky osvobodí. Pohoří Sindžár by PKK ráda dostala pod svůj vliv, a tak se zde staví proti IS a snaží se získat místní lidi na svou stranu, cvičí dokonce jejich domobranu. PKK stejně jako další frakce na severu Iráku jsou však vyhraněně levicové a je otázka, jakou budoucnost bude jejich případné vítězství znamenat pro jezídy nebo křesťany. Jak nám opakovali mnozí křesťanští věřící v Kurdistánu: „Bojíme se, že pro nás už tu žádná budoucnost nebude.“
Reportážní cesta novinářek a fotografek Lenky Klicperové a Jarmily Štukové do Iráku je součástí projektu Charity ČR Archa pomoci. Jeho cílem je shromáždit pomoc postiženým válkou na č. ú. 55660022/0800, VS 180 (Irák) a 182 (Sýrie) a ve spolupráci s iráckými autoritami ji předat konkrétním potřebným. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou