16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané v Česku mají svou televizi

9. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/19 Etické otazníky gynekologie, 9.5.2006, Autor: Jiří Macháně

Televize dobrých zpráv pro celou rodinu, která bude o křesťanech, ale nejen pro ně. Tak charakterizují své dílo zakladatelé a tvůrci TV Noe. Ke startu 10. května jim požehnali čeští a moravští biskupové, kteří na podporu tohoto projektu vyhlásili ve svých diecézích sbírku.

„Začínáme díky lidem, kteří o tuto televizi usilují už třináct let,“ říká jeden z jejích zakladatelů P. Leoš Ryška. Věří, že nová televize bude divákům předkládat krásu života a celého stvoření a ukazovat tak na Boha. Celý tým TV Noe však i po začátku vysílání čeká velká spousta práce. „Například nejdražší a velmi důležitou věcí v každé televizi jsou zprávy. Nejdříve tak za pět let budeme mít po celé republice štáby, které je pro nás budou natáčet. Teď budeme zprávy přebírat přímo z Vatikánu. Budou se okamžitě dabovat a jen s několikahodinovým zpožděním vysílat. Přebírat budeme i zprávy z Radia Proglas,“ vysvětluje salesián Ryška.
Klíčová je podle něj také publicistika. „Natáčíme teď rozsáhlý dokument o kněžích a zasvěcených osobách vězněných za totality. Aktéry některých dokumentů chceme zvát do studia, kde budou moci dopovědět, cokoliv budou chtít. V budoucnu by to měly být interaktivní pořady, do nichž budou vstupovat i diváci prostřednictvím telefonátů a SMS zpráv. „Připravujeme a dabujeme dokumenty, portréty papežů, svatých, osobností či umělců. V neposlední řadě neopomínáme ani každodenní pořady pro děti,“ vypočítává P. Ryška. Nakoupené mají v TV Noe také snímky z Národního filmového archivu i filmy s duchovním podtextem.

BOHOSLUŽEBNÁ SPECIALITA
Dvakrát týdně se mohou především starší a nemocní lidé, kteří se jinak do kostela nedostanou, těšit na přímé přenosy mší svatých. „Ve středu bude ,studentská‘ vysílaná z kaple ostravsko-opavského biskupství a v neděli pak ,specialita´
z kostela sv. Václava. Budou tam putovat různé farnosti z celé ostravsko-opavské diecéze i se svým knězem a scholou. Vyjíždět za nimi do farností je totiž příliš drahé a zatím si to nemůžeme dovolit,“ vysvětluje P. Leoš Ryška.





Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou