26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Krakov se chystá na setkání mladých křesťanů

12. 4. 2016

|
Tisk
|

Do intenzivnější přípravy XXXI. světových dnů mládeže (SDM) v polském Krakově se pouštějí farnosti napříč světovou církví.

Vydání: 2016/16 Nastupující plzeňský biskup se byl představit u sousedů, 12.4.2016, Autor: Alena Scheinostová


Setkání proběhne od 25. do 31. července, předcházet mu budou menší setkání v jednotlivých polských diecézích. S včasným přihlášením do 30. dubna se pojí nižší cena pobytu. Fanoušky oblíbeného českého youtubera Kešu povzbudila tato internetová celebrita sérií spotů, v nichž ukazuje, že na cestu si lze vydělat třeba i brigádou s hlídáním psa. Několikatisícovými seznamy přihlášených se chlubí nejen evropské diecéze, ale i katolické komunity v Austrálii či USA. Celkem se v Krakově očekává více než půl milionu poutníků.
Jednou z předních technických otázek kolem setkání je bezpečnost. Krátce před SDM má totiž polská vláda hostit summit Severoatlantické aliance. Setkání množství mladých se bude navíc osobně účastnit papež František. Ač je v Polsku i po nedávných teroristických útocích v Belgii stupeň ohrožení vyhodnocen jako nízký, vláda aktuálně připravuje návrh protiteroristického zákona, jenž by umožnil sledování a odposlouchávání podezřelých. Po celou dobu SDM, jak nedávno ujistil krakovský biskup Damian Andrzej Muskus, budou v pohotovosti armáda i policie.
Procvičte si polštinu
Aktuální informace pro české poutníky jsou na webu . V angličtině (s možností strojového překladu do mnoha dalších jazyků včetně češtiny) jsou vedeny stránky , kde jsou průběžně zveřejňovány novinky i praktické pokyny. Uživatelé oceňují například odkaz „Polish Survival Phrases“, díky kterému se v on-line kurzu mohou bezplatně naučit hlavní polské fráze. Rubrika s cestovními tipy nabízí zase přehledné informace o možnostech dopravy, pojištění či měně. Zveřejňují se také modlitby a katecheze k lepší duchovní přípravě.
Poutnická aplikace
Pro mobilní zařízení Apple i Android vznikla zvláštní aplikace „The World Youth Day App“, která pomůže poutníkům s přípravou na cestu i s orientací na místě. Samostatnou „poutnickou“ aplikaci „SDM 2016“, kterou je možné v obchodě Google Play stahovat zdarma, vytvořili pro systém Android slovenští salesiáni. Jeho člen Michal Lipiak z komunikačního týmu Světových dní mládeže na Slovensku ji pro KT označil za „drobnou pomůcku poutníkům“, která má však celou řadu užitečných detailů. Obsahuje podrobné informace o setkání i jeho historii, modlitby či promluvy papeže Františka nebo program včetně praktických doporučení. Přehrát si lze také krátké katecheze, přečíst myšlenku na den nebo si procvičit základy polštiny. Vbrzku by měly pro uživatele přibýt i soutěže. Navíc lze aplikaci používat i off-line.
Čeští poutníci včetně dospělých se s duchovním rozměrem Krakova budou moci seznámit už v sobotu 28. května, kdy zde Radio Proglas z pověření českých biskupů pořádá národní pouť ve Svatém roce milosrdenství spojenou s poutí médií. Veškeré informace jsou dostupné na .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou