Koštování cukroví, vařonky a pečeného čaje

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 17.12.2007, Autor: Michaela Straková

U zlínských salesiánů se v neděli odpoledne kupilo vánoční cukroví nejrůznějších chutí, tvarů a autorských dílen - totiž kuchyní. Velká perníková chaloupka, různé druhy cukroví – rohlíčky, rolády, perníčky a řezy vybízely k ochutnání každého návštěvníka koštu. Kromě toho si mohli přítomní zakoupit i další speciality - např. nápoj zvaný vařonka, nebo ochutnat pečený čaj. „Vařonku vždycky vyrobím doma a přinesu ho na košt,“ říká Helena Křižanová, která pro farníky tento tradiční valašský nápoj každoročně chystá. „Letos jsem vařila pět a půl litru karamelu,“ prozrazuje. „Recept je z Frenštátu pod Radhoštěm, kde je tento nápoj tradičně podáván na martinských hodech.“ Vařonka se připravuje z karamelu, vody a koření. „Chybět ale nesmí ani rum a citron,“ prozrazuje mistryně vařonky Helena Křižanová. Druhou specialitou odpoledne byl pečený čaj, jehož recept představil zlínský farář P. Kozubík: „Když jsem poprvé slyšel o pečeném čaji, představil jsem si vepřové nebo něco takového. Přitom je to spousta dobrého ovoce a bobulí upečených v troubě s cukrem,“ říká s úsměvem. „A myslím, že k cukroví je přesně to pravé,“ dodává a přivoní si ke skleničce neobvyklého čaje. Blížící se vánoční svátky připomněl návštěvníkům také betlém a adventní věnec, jehož tři zapálené svíce hlásaly, že Vánoce už skutečně klepou na dveře.


Vařonka - recept

Je to speciální, teplý alkoholický nápoj. Můžete ji osobně ochutnat na Ondřejské pouti na hukvaldském hradě, nebo na Martinských hodech ve Frenštátě pod Radhoštěm. Existuje spousta jejích variant…místecká, ostravská, frenštátská, svatební, hasičská,…atd. Také se pije při zakončení podzimu a začátku zimy a praví se, že po jejím požití se „valašské tělo zbaví duchů podzimních, aby se po opici probudilo už s novými zimními duchy (v palici).“
Ale pozor, nepřehánějte to, po pár kalíšcích totiž nebudete vědět, jak se jmenujete…

Potřebné suroviny:

Na 5 porcí:

1/4 litru vodky nebo třešňovice (možno nahradit rumem – jemnější, režnou – frenštátská)
3/4 litru vody
1/4 kg pískového cukru
3 ks hřebíčku
1 ks skořice celé
4 lžíce medu
1 citrón

Postup přípravy:
1) Pískový cukr nasypeme do hrnce, postavíme na oheň a za stálého míchání necháme cukr tak dlouho na ohni, až se rozpustí a začne karamelizovat (světle hnědá barva)
2) Do tohoto karamelového cukru přilijeme opatrně vodu (nelekněte se, tekutina prudce zasyčí) a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až se karamelový cukr rozvaří.
3) Přidáme med, skořici, hřebíček a vaříme další 2-3 minuty
4) Do předem zahřátých sklenic nalijeme alkohol (množství a druh dle síly a chuti) a dolijeme připraveným horkým nápojem.
5) Jednotlivé sklenice zdobíme plátkem citrónu
6) Ihned podáváme

Pečený čaj – recept


1 litr rybízu
1 litr ovoce (meruňky, jahody, višně, maliny,..)
1 kg cukru
1/2 lžičky skořice
2 hřebíčky (může být i více)
1 citrón (rozkrájet bez kůry a jader)

Vše rozpéct v troubě cca 30 minut do zhoustnutí. Po rozpečení přidat 1 dcl rumu. Plnit do skleniček a zavřít, ještě horké otočit dnem vzhůru.

 

Sdílet článek na: 

Sekce: Domácí, Zpravodajství, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 21 21. – 27. května 2019

Chrámy zvou k noční návštěvě

Více než 1 600 kostelů a modliteben se tento pátek zapojí do Noci kostelů. Stovka z nich poprvé.

celý článek


Redakci KT navštívil nuncius

Minulé úterý zažila redakce vzácnou návštěvu. Do týdenní porady se zapojil apoštolský nuncius Charles D. Balvo.

celý článek


Pouť se čtenáři na Velehradě

Pro čtenáře, posluchače a diváky křesťanských médií připravili jejich tvůrci společnou pouť na Velehradě. Uskuteční se na Den dětí – v sobotu 1. června.

celý článek


Jak žít v náboženské pustině

Kostel praská ve švech. Na nedělní mši svaté se sejde tolik lidí, že musejí stát. Věková skladba je pestrá. Takové poměry jsou v některých oblastech spíše vzácným jevem.

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2019

© Katolický týdeník 2004 - 2018, všechna práva vyhrazena     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay