26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kostely se na noc znovu otevřou veřejnosti

6. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/19 Studentský Velehrad, 6.5.2010, Autor: Jiří Prinz

Několik stovek kostelů po celé zemi se 28. května na jednu noc otevře návštěvníkům z řad široké veřejnosti. V rámci Noci kostelů tak budou lidé mít možnost navštívit místa, kam se v čase bohoslužeb nevypraví, ale i prostory, které nejsou běžně přístupné.

Přípravy na Noc kostelů v těchto dnech vrcholí. V některých diecézích (například v brněnské či plzeňské) už zkušenost s touto akcí mají. Jinde se zapojí poprvé. Bude tomu tak například v olomoucké arcidiecézi. V kryptě olomoucké katedrály svatého Václava budou návštěvníci moci zhlédnout výstavu o pronásledování církve v letech 1948–1968, veřejnosti budou zpřístupněny kapitulní zahrady a kulturní program bude připraven i pro děti. V Olomouci bude mít veřejnost přístup i do dalších třinácti sakrálních staveb, z toho tří evangelických a jedné pravoslavné. „Kdysi bylo samozřejmostí, že kostely byly otevřené denně a zastavovali se v nich nejen věřící k modlitbě. Ohrožení památek v poslední době si vynutilo zavírání většiny kostelů, a tak do nich přicházejí především věřící na bohoslužby nebo návštěvníci koncertů a organizované turistické skupiny. Noc kostelů vidím jako milé pozvání pro všechny lidi dobré vůle,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

PADESÁT OTEVŘENÝCH KOSTELNÍCH VRAT

Také hlavní město se k této akci připojí poprvé – a hned padesátkou chrámů. Největší zájem se předpokládá v katedrále svatého Víta. Návštěvníci si zde budou moci vedle prohlídky chrámu vyslechnout i varhanní preludia či četbu o českých patronech. „Vítám tuto aktivitu s otevřenou náručí pro ty, kteří najdou poprvé cestu do kostela. Vybízím všechny věřící, aby se zapojili do příprav, aby příchozí nejen viděli architektonické bohatsví kostelů, ale mohli se setkat i s živou rodinou křesťanů,“ prohlásil pražský arcibiskup Dominik Duka. K největším lákadlům v Praze bude patřit program v kostele Panny Marie Sněžné, kde se návštěvníci budou moci dostat i do kaple svatého Michala, kaple Panny Marie Pasovské, ambit, velký refektář či bývalý hřbitov. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i nově opravené varhany. Projekt Noc kostelů vznikl před pěti lety ve Vídni, odkud se rozšířil nejprve po celém Rakousku a později i do řady měst v zahraničí. V loňském roce se Noci kostelů premiérově zůčastnily i některé oblasti Česka. Možnost navštívit kostely a modlitebny tehdy využilo na 100 tisíc zájemců. Na Noci kostelů se letos podílí deset křesťanských církví. Více informací na www.nockostelu.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou