26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koncert spojil lidi se srdcem na pravém místě

17. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/29 Mučedník komunismu farář Josef Toufar, 17.7.2007

Při koncertě v předvečer svátku slovanských věrozvěstů nejde jen o hudbu, ale i dobré skutky. Také letos přilákal na Velehrad desítky tisíc věřících i nevěřících lidí dobré vůle. Jednu z hlavních rolí hrály tři dobročinné projekty.

Dny lidí dobré vůle tentokrát odstartovala konference na téma Etika a fotbal. Ukázala, že tento sport a náboženství mají mnoho společného. „Když hráč tvrdě fauluje, dostane žlutou kartu. Ale ten, kdo oplácí, dostane rovnou červenou. Neplatí zde princip ,oko za oko‘. Pomsta je trestána daleko přísněji,“ upozornil v teoretické části konference na jednu z paralel s křesťanstvím profesor Andreas Merkt z německého Regensburgu. Závěr konference se věnoval významu trenérů a psychologů pro sportovce a přínosu fotbalu pro zlepšení sociálních vztahů.
Jeden z účastníků, bývalý fotbalový internacionál Antonín Panenka, měl též patronát nad dětskou soutěží ve fotbalových dovednostech. Mezi malé fotbalisty dorazil také kardinál Tarcisio Bertone. „Ještě nemám dres Pavla Nedvěda, ale doufám, že se mi jej podaří získat,“ prozradil fotbalový fanda kardinál Bertone poté, co od malých kluků dostal soutěžní dres.

třetí žalm – můj vnitřní stav
Premiér Mirek Topolánek byl vidět mj. při zahájení ručního přepisování Bible. Prozradil, že psal třetí žalm, který prý přesně vyjadřuje vnitřní stav, v němž se momentálně nachází. Díky koncertu, který sledovalo podle odhadů pořadatelů na pětadvacet tisíc návštěvníků přímo na Velehradu, ale také posluchači rozhlasu a televizní diváci, bylo vybráno více než milion a půl korun. Peníze poputují na podporu Domova svatého Josefa v Žirči, Domova Svaté rodiny v Praze a občanského sdružení Zdravotní klaun.
„Na Velehradě jsem poprvé ve svém životě. Bylo povznášející být na místě, kde to, čemu se říká dobrá vůle, není frází. Určitě sem přijedu znovu,“ slíbil hudební skladatel Michal Horáček.
LENKA FOJTÍKOVÁ, mach


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou