26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Klášter v Teplé má po 18 letech opata

30. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/49 Uzdravování rodových kořenů, 30.11.2011, Autor: Alena Ouředníková

„Mám radost a zároveň cítím velkou odpovědnost za klášter, za bratry. Modlím se, abych dokázal pokračovat v tom dobrém, co zde bylo započato, aby Pán Bůh poslal nový dorost, aby se klášter zalidnil,“ řekl před do posledního místa zaplněným kostelem kláštera premonstrátů v Teplé P. Filip Zdeněk Lobkowicz, když přebíral v sobotu 26. listopadu z rukou svého rodného bratra, ostravsko-opavského biskupa Františka Lobkowicze, opatskou benedikci.

P. Filip Zdeněk Lobkowicz byl zvolen v pořadí 53. opatem kanonie premonstrátů v Teplé 8. října, a klášter tak získal po osmnácti letech administrátorské správy opět duchovního otce.

PRÁCE JAKO NA KLÁŠTEŘE

„Vidím, co všechno je třeba v klášteře udělat, co všechno bude muset bratr zvládnout, a držím mu palce. Být opatem, to neznamená jen nosit mitru, berlu a prsten, je to především práce a zodpovědnost. Bratr bude potřebovat silnou duchovní podporu a já věřím, že Bůh ho posílí. Stejně jako přímluva blahoslaveného Hroznaty, zakladatele tohoto kláštera,“ pronesl biskup Lobkowicz při obřadu a dodal: „V dnešní události vidím plody křesťanské výchovy, kterou jsme s bratrem a všemi sourozenci dostali v rodině. Tatínek a maminka mají teď určitě v nebi radost, stejně jako celá naše rodina, která je tu dnes pohromadě.“ Novému opatovi přišly popřát hodně Božího požehnání do nové služby a poděkovat za tu minulou stovky lidí. „Požehnání a vaše modlitby jsou důležité, aby člověk dokázal dělat, co je potřeba,“ vyjádřil přítomným vděčnost za podporu nový tepelský opat. „Nejde jen o obnovu budov a hospodářství, činnost kláštera spočívá samozřejmě v hodnotách duchovních. Na druhé straně, pokud by se nám vrátil bývalý majetek, vybudovaný našimi předchůdci, jsme připraveni se jeho správy zodpovědně ujmout,“ ujistil opat Lobkowicz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou