16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kdo má dobrou vůli, je na Velehradě vítán

30. 6. 2005

|
Tisk
|

Po dlouhá staletí je Velehrad spojený s poutěmi. Cyrilometodějská tradice sem láká především věřící, ale v posledních letech vyhledávají tuto moravskou kolébku křesťanství také ti, kteří sem neputují z náboženských důvodů - už šestým rokem přijíždějí na velehradské Dny lidí dobré vůle. Ty se konají z iniciativy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, kterého jsme se zeptali svátku sv. Cyrila a Metoděje a jeho letošní oslavy.

Vydání: 2005/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 30.6.2005, Autor: Jiří Macháně

Pro věřící jsou především vzorem: byli naplněni duchovním pokladem, který si nenechali pro sebe, ale šli se o něj za nelehkých podmínek rozdělit. Mají však také co nabídnout i lidem, kteří jsou od víry dál - byli to v jistém smyslu zakladatelé naší kultury.

Nabízí setkání v atmosféře, která je jiná než uspěchaná, naštvaná, hádavá a soupeřivá. Hodně se u nás povídá o tom, co všechno se nedaří, co je špatné a co kdo zas kde vyvedl. Naproti tomu je důležité, když lidé mohou a dovedou vidět také něco hezkého, co se daří - třeba při prezentaci různých charitních projektů apod. Také proto jsme do letošního programu zařadili miniscény, které mají ukázat dobré skutky obyčejných lidí, jak je uskutečňují ve svém životě. Do všech velehradských aktivit je zapojena tvůrčím způsobem mj. řada lidí, kteří přinejmenším nechodí do kostela nebo se ke své víře ani moc nevyjadřují. Dny lidí dobré vůle je ale zaujaly a chtějí se na nich podílet.

Od prvního ročníku je hlavním bodem programu koncert, který je sestavený tak, aby nabídl každému něco: mladým i starým, podle jejich vkusu. Je to taková mozaika, protože pestrou mozaiku tvoří i lidé, kteří na koncert přicházejí nebo jej sledují v televizi. Koncertem letos přívětivým a úsměvným slovem provedou P. Prokop Siostrzonek a moderátorka Lucie Výborná.

Pro mě je velmi významná mezinárodní konference na téma Společenská angažovanost podniků v současné Evropě. Účast na ní přislíbila řada podnikatelů a politiků z Česka i Evropy. Každoročně panuje mimořádná nálada také na evropském setkání vozíčkářů. Kromě zmíněného koncertu budou zajímavé například výstavy fotografií z Velehradu z roku 1985, prezentace hnutí a komunit, misijního díla, výstava Poutník Jan Pavel II., soutěž ve fotbalových dovednostech, dražba ve prospěch charitních zařízení nebo divadlo pro děti. Právě to, co se chystá pro děti, je mi zvlášť milé, i když ten program není určený pro mě.

Na novináře a politiky, kteří mě oslovili nebo zastavili a říkali, že něco takového v životě nezažili, že na Velehradě panuje zvláštní atmosféra, kterou jinde nepoznali.

Rád vzpomínám na vrcholné představitele tří našich politických stran, kteří byli schopní spolu popíjet kávu a povídat si ve velmi dobré pohodě. Děkovali mi pak za pozvání a příležitost k takovému setkání. To je věc, na kterou asi nezapomenu. Stejně tak i na jednu redaktorku, která byla na Velehradě vůbec poprvé a přišla za mnou několikrát a vždy mi říkala, že je šokovaná tím, co tam prožívá, že to nečekala. Stejně tak i na zkušenosti lidí, kteří se nadchli a mají radost i vnitřní chuť dělat něco pěkného. Právě to můžeme lidem nabídnout a k tomu je chceme pozvat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou