12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Vlk převzal pamětní medaili

11. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/24 Boží Tělo, 11.6.2009, Autor: Jiří Prinz

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, která razí od roku 1993 veškeré oběžné mince pro potřeby České republiky, byla minulý čtvrtek svědkem významné premiéry: za účasti kardinála Miloslava Vlka zde proběhla prezentace vůbec první ražby portrétu nynějšího Svatého otce u nás.

Pamětní medaili s portrétem Benedikta XVI. na jedné straně a sv. Václava na straně druhé převzal minulý týden v Jablonci nad Nisou kardinál Miloslav Vlk. Medaile má být trvalou připomínkou zářijové návštěvy Svatého otce v České republice. Malou premiéru si zde odbyl i sám kardinál. „Jsem poprvé ve svém životě v mincovně a jsem rád, že je to právě při příležitosti ražby pamětní mince k návštěvě papeže Benedikta XVI.,“ uvedl arcibiskup Vlk. Jakožto zástupce České biskupské konference, která si medaile objednala, musel zároveň schválit i první odražky. „Schválení je běžný postup na konci výrobního procesu,“ říká ředitel divize Česká mincovna Jan Vízek a dodává: „Nejdříve se udělá sádrový model, pak razidlo a potom se dělá první odražek. Právo schválit první odražky jsme nechali panu kardinálovi.“ „Schvaluji tento odražek v této podobě,“ prohlásil poté, co si prohlédl první exemplář, kardinál. Medaile budou jako upomínkové předměty pro veřejnost vyrobeny v platině, zlatě a stříbře a už nyní je o ně nebývalý zájem. „Poptávka je zejména po medailích, které jsou raženy v limitovaném nákladu. Ražba ve zlatě v počtu 60 kusů už je dokonce vyprodána. Tu už není možno objednat. K dispozici je ale stále platinová medaile, která se bude razit v počtu 280 kusů, a půluncová medaile ve zlatě. Pokud jde o stříbrné mince, jejich ražba bude provedena v takovém počtu kusů, abychom uspokojili všechny zájemce,“ říká vydavatelka medailí Alena Šimková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou