26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Newman bude příští rok blahořečen

30. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/31 Kaple v supermarketu?, 30.7.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Kardinál John Henry Newman bude blahořečen 2. května 2010 v Birminghamu. Rozhodl o tom papež Benedikt XVI. na začátku července, když krátce předtím oficiálně uznal uzdravení, které se událo na Newmanovu přímluvu. To byla poslední nutná podmínka, aby byl proces blahořečení dovršen. Kardinál Newman byl už v roce 1991 prohlášen papežem Janem Pavlem II. za ctihodného.

„Kardinál Newman je obrovská postava konce 19. století, kdy začínají velké snahy o ekumenické sblížení, a to jak ve vztahu ke křesťanskému Východu, tak k anglikanismu,“ vyjádřil se pro KT královehradecký biskup Dominik Duka. Newmanův přínos podle něj spočívá mimo jiné v tom, že jasně prokázal, jak teologická pravda prochází v dějinách církve určitým vývojem a jak je ji třeba neustále nahlížet ve světle biblické víry, tradice i živé víry církve. „Blahořečení tohoto všeobecně respektovaného myslitele je důležitým signálem a vzpruhou pro křesťanství, zejména pak katolictví, ve Spojeném království a vůbec v anglofonní oblasti,“ dodal biskup Duka. „Modlitby Kristových věřících na celém světě byly vyslyšeny,“ nechal se slyšel P. Paul Chavasse, probošt působící v Newmanově oratoři v Birminghamu. „Rozhodnutí Svatého otce má velký význam pro celou církev. Modlím se, aby byl Newman příkladem svého života a hloubkou svého učení přijímán jako opravdový průvodce katolickou vírou kdekoli na světě.“ John Henry Newman (1801 – 1890) byl původně anglikánem a předním představitelem tzv. oxfordského hnutí. To se snažilo dokazovat, že anglikanismus vyrůstá z katolické a apoštolské půdy. V tomto úsilí přivedly argumenty Newmana až ke konverzi ke katolické církvi (1845). Později byl dokonce jmenován papežem Lvem XIII. za kardinála (1879). Během svého života napsal na čtyřicet knih, z nichž nejznámější je jeho Apologia pro vita sua (Obrana mého života), v níž hájí své přijetí katolické víry. Napsal také na dvacet tisíc dopisů a řadů textů k písním (například Lead, Kindly light).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou