26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

K důstojnému umírání může přispět každý

27. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/26 Cyrilometodějské dvojčíslo, 27.6.2006, Autor: Jiří Macháně

Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu poskytuje 24 členů zdravotnického týmu Cesty domů péči umírajícím přímo v jejich domovech. Měsíčně potřebují na své platy a provoz půl milionu korun. „Staráme se o umírající a chceme v tom pokračovat i zítra a pozítří,“ připomněla motto hospice a jedno z hesel kampaně Nezavírejte oči před umíráním Martina Špinková z Cesty domů. Jak dále uvedla, jeden den péče o jejich pacienty vyjde na dva a půl tisíce korun.
Peníze na provoz shánějí v Cestě domů neustále, protože zdravotní pojišťovny jim nedávají nic. Žijí tedy z grantů, peněz sponzorů a dárců. Ty stávající i úplně nové se rozhodli oslovit v Česku unikátním způsobem. Na internetové stránce www.cestadomu.cz lze nalézt odkaz na interaktivní kalendář. Jednotlivec, firma nebo skupina lidí může jeho prostřednictvím kdykoliv, odkudkoliv a v reálném čase zaplatit jeden nebo i více dnů práce týmu domácího hospice. Konkrétní den nebo dny si pak označí vybraným obrázkem. Dárce se může dále zviditelnit (např. odkazem na internetové stránky své firmy) nebo zůstat v anonymitě. Samozřejmostí pak je potvrzení o daru. „Vybrala jsem si první říjen, protože to je den, kdy zemřela maminka mojí kamarádky, které v nemocnici nedovolili být s ní. Svým darem pomůžu někomu důstojně umřít. Chci tak i poděkovat Cestě domů za jejich práci,“ vysvětlila Larisa Francírková, která během představení projektu internetový kalendář využila mezi prvními.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou