26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jubilejní rok skončil

22. 11. 2016

|
Tisk
|

František minulou neděli symbolicky uzavřel Svatou bránu svatopetrské baziliky. Mimořádný Svatý rok skončil. Kněžím ale papež ponechal pravomoc i nadále udělovat ve zpovědnici rozhřešení ženám po potratu.

Vydání: 2016/48 Inspirace pro adventní dobu, 22.11.2016, Autor: Martin T. Zikmund


Při slavnosti Krista Krále papež před zraky přítomných slavnostně podepsal a předal zástupcům věřícího lidu apoštolský list, který vychází u příležitosti zakončení Svatého roku a nese název Misericordia et misera (Milosrdenství a ubožačka).
List je obsáhlý, má 22 bodů a v některých konkrétních případech František potvrzuje i nadále pravomoce, které udělil kněžím pro Svatý rok, a to i v případě rozhřešení ženám po potratu. „Chtěl bych zdůraznit vší svojí silou, že umělý potrat je těžký hřích, protože ukončuje život nevinného. Se stejnou silou nicméně mohu a musím potvrdit, že neexistuje žádný hřích, který by Boží milosrdenství nemohlo dostihnout a zničit, pokud nalezne litující srdce, které prosí o smíření s Otcem.“ Věřící rovněž mohou i nadále přijímat rozhřešení od kněží Bratrstva sv. Pia X. Pokračovat má i pastorační služba Misionářů milosrdenství, neboť se během Svatého roku osvědčila. Papež se ve svém listu snaží rozdmýchat také život pod Božím slovem. „Bylo by vhodné, kdyby každé společenství jednu neděli liturgického roku obnovovalo závazek šíření, poznávání a prohlubování Božího slova.“ V neposlední řadě Svatý otec v tomto listu zavedl Světový den chudých, který připadne vždy na 33. neděli liturgického mezidobí.
Slavnostní bohoslužbu v neděli Krista Krále s papežem koncelebrovali noví kardinálové a poutníků se tu sešlo na 70 tisíc. „Dnes sdílíme radost a krásu toho, že naším králem je Ježíš, jehož vláda lásky proměňuje hřích v milost, smrt ve vzkříšení a strach v důvěru,“ kázal Petrův nástupce.
Mezi muži v purpuru se slavnosti účastnili i čeští kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk a do Vatikánu dorazila vedle kardinálského kolegia asi stovka dalších biskupů a na tisíc kněží .
U příležitosti zakončení jubilea poskytl minulý týden František rozhovor pro italský katolický deník Avvenire, v němž se svěřuje, že se mu líbí představa, že „všemohoucí má špatnou paměť. Když ti odpustí, hned zapomene, protože jej těší odpouštět.“
Půdu pro Rok milosrdenství podle něj připravovali už předchozí papežové, zejména sv. Jan Pavel II., jakož i II. vatikánský koncil, který chtěl, aby církev byla znamením Otcovy lásky ve světě, a to zejména v konstituci Lumen gentium. Ta v souladu s evangeliem přesunuje důrazy z právní roviny na osobní, z předpisů na Boha a jeho lásku v Ježíši Kristu.
Papež k tomu dodává, že „někteří – jak ukazují reakce na exhortaci Amoris laetitia – tomu nadále nerozumějí a vidí pouze bílé nebo černé, avšak v proudu života je nutné rozlišovat“. Zde měl Svatý otec na mysli zřejmě i nedávný dopis čtyř kardinálů (z toho tří emeritních), kteří ho veřejně vyzvali, aby vysvětlil údajné nesrovnalosti v této exhortaci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou