26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jmenování přináší řadu změn

23. 2. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/9 Knihy mého života, 23.2.2010, Autor: Tomáš Kutil

Jmenování Dominika Duky českým primasem je sice pro pražskou arcidiecézi dobrou zprávou, ale zároveň kvůli němu bude hodně věcí fungovat jinak než dosud, a to přestože nový primas slibuje měnit věci pozvolna. Mnohem více pak jmenování Dominika Duky zasáhne jeho domovskou královéhradeckou diecézi, před níž stojí dvě hlavní otázky: kdo Dominika Duku nahradí a jak dlouho to bude trvat?

Biskupského ceremonáře Vojtěcha Mátla čeká v následujících týdnech mnoho práce. S arcibiskupem Dukou odchází do Prahy, takže ho spolu s rodinou čeká stěhování. Zároveň musí kompletně přepracovat diář „svého“ biskupa. „Teď musím veškeré domluvené liturgické akce přeložit na světícího biskupa Josefa, případně na členy katedrální kapituly,“ prozradil KT Vojtěch Mátl. Působení Dominika Duky v královéhradecké diecézi hodnotí většina dotázaných pozitivně. „Přivítala jsem, že diecézní biskup je vzdělaný, že zavádí určitý systém práce včetně rozdělení kompetencí, že poskytuje svobodný prostor svým spolupracovníkům. Mám možnost hledat, zkoušet a komunikovat,“ říká například Marie Zimmermannová, vedoucí Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého, která sem nastoupila zhruba rok před příchodem Dominika Duky. „Po třinácti letech služby na biskupství mám stále chuť řešit problémy, investovat čas a rozvíjet nadějné projekty. Chci tím říci, že klima biskupství vytváří do značné míry jeho biskup a lidé, které si vybere ke spolupráci. Myslím, že v tomto smyslu se může pražská arcidiecéze na působení nového arcibiskupa těšit,“ dodává Marie Zimmermannová.

OVCE BEZ PASTÝŘE

Změny se nedotknou samozřejmě jen biskupství, odchod Dominika Duky pocítí většina místních věřících. „Určitě mi budou jako rodilému Hradečákovi chybět jeho dlouhá a většinou velmi zajímavá kázání, uvádějící do historických souvislostí. Bude se mi stýskat i po tom, jak jsem vídala biskupa Duku v blízkosti biskupství při mém každodenním pohybu po Velkém náměstí. Vždy mi to připomnělo jeho reálnou přítomnost mezi lidmi,“ říká jednadvacetiletá studentka Lída Seidlová, která ráda vzpomíná i na každoroční studentské mše, jimiž Dominik Duka pravidelně zahajoval s místními studenty akademický rok. O jménu nového královéhradeckého biskupa se zatím jen velmi opatrně spekuluje. Odhady se shodují pouze v jediném – pokud na stolec usedne někdo z pomocných biskupů, bude celý proces výrazně rychlejší, než pokud by byl vysvěcen nový biskup. Změny čekají také pražskou ar- cidiecézi. Na příchod nového „šéfa“ se připravují například na sekretariátu arcibiskupa. „Zatím s napětím očekáváme, co bude. Už jsme se s novým arcibiskupem stihli domluvit, že si musíme společně sednout a říci si, co a jak vlastně dál bude,“ prozrazuje v očekávání dnů příštích sekretář odcházejícícho pražského arcibiskupa P. Tomáš Roule.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou