26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je to BIO a navíc to funguje. Copak že to je?

7. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/19 Jak se žije českým rodinám, 7.5.2008

Objeví-li se v jakémkoliv textu na stránkách Katolického týdeníku tři písmenka zkratky PPR, může si být redakce stoprocentně jistá záplavou dopisů, e-mailů a telefonátů. Téma přirozeného plánování rodičovství totiž „táhne“ a čtenářskou obec nezanechává příliš chladnou.

„Věnujeme se manželům jako nositelům života, což je práce dynamická, plná emocí, někdy až dobrodružná. Vycházíme vlastně z protikladu ke smýšlení dnešní společnosti, považujeme totiž manželskou plodnost za dar. Je to dar tak veliký, že si ho ve svých manželstvích často ani netroufáme přijmout,“ potvrzuje zkušenost redakce MUDr. Maria Fridrichová z ostravského rodinného centra. Vede zde totiž poradenství, školení a spolupořádá i hromadné kurzy plánování rodičovství. „Zboží“ nabízejí dobré a kvalitní: téměř bezplatný, ekologický a zdravotně zcela nezávadný způsob, jak se otěhotnění vyhnout a načasovat přijetí dítěte do dobrých podmínek.

STOKRÁT OPAKOVANÁ KLIŠÉ
„Kupodivu pořád slyšíme taková stokrát přetřásaná klišé. Musíme stále dokazovat, že je to propracovaná metoda i pro páry, kde má žena nepravidelnosti a že metoda je to skutečně spolehlivá,“ stěžuje si na stereotypy MUDr. Fridrichová. Neplánovaných otěhotnění je podle jejích slov sotva jedno procento. „Ovšem u manželů, kteří umí skutečná pravidla. Máme takovou zkušenost, že absolutní většina situací, kdy PPR ,nefungovalo‘, byla otěhotnění v plodných dnech a manželé je neurčili, jen se ,domnívali‘,“ doplňuje lékařka.

JE TO „BIO“
Zajímavé je, že se v době boomu bio způsobu života, kdy se lidé vyhýbají všem nepřírodním složkám stravy, zvláště chemii ve všech podobách, začíná tento životní styl pronikat i do manželských ložnic ne-křesťanů. Nejmenovaná americká společnost tak začala před nedávnem vyrábět speciální přístroje, které pomáhají ženám vyhodnotit „biologické ukazatele“ plodnosti. I ženy, které křesťanský étos příliš nectí, tak začínají objevovat kouzlo přirozené regulace početí.
„Teprve když se probereme tradičními námitkami, můžeme dojít až k pozitivům křesťanského pohledu. Při periodické zdrženlivosti se prohlubuje úcta mezi manželi, úcta k celistvosti toho druhého, zvláště k posvátnému potenciálu, že má schopnost stát se rodičem. Zintenzivňuje se obdiv k Bohu, jak velké možnosti nám dal, totiž dopřát život. A manželský život se převádí od potřeby (někdy až žádostivosti) k darování se. Také nutí manžele ke hlubší komunikaci, ke sdělování pocitů, ke vciťování do druhého. Chrání před stereotypem, střídá čas těšení a časy ,svatebních cest‘. PPR učí plánovat si čas pouze pro partnera, kdy jiné zábavy nebo práce prostě nejsou prioritou. Dovede nás ke skutečné úctě a radosti z tělesného života, kdy tělo vyjadřuje lásku definovanou slibem ,odevzdávám se ti a přijímám tě‘,“ připomíná neméně důležitý rozměr této metody MUDr. Fridrichová.
(frd, red)



Máte ohledně PPR nejasnosti? Obáváte se, že PPR nefunguje, brání plnému životu, je omezující či mu prostě jen nerozumíte a chtěli byste se dozvědět víc? Neváhejte nám napsat, zavolat, objednejte si do farnosti naše přednášky či školení. Kontaktní e-mail: ppr@doo.cz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou