23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Pavel II. ke sjednocování Evropy

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/18 Vstupujeme do EU, 3.9.2004, Autor: KT KT

Z papežovy promluvy při předávání Ceny Karla Velikého
Dovolte mi, abych načrtl svou představu sjednocené Evropy.
Mám na mysli Evropu bez sobeckých nacionalismů, v níž jsou národy vnímány jako živá centra kulturního bohatství, které se zaslouží, aby bylo ve prospěch všech chráněno a podporováno.
Mám na mysli Evropu, v níž velké vymoženosti vědy, hospodářství a sociálního blahobytu nesměřují ke konzumismu, který pozbyl smyslu, nýbrž slouží jak každému člověku, který se ocitl v nouzi, tak i jako solidární pomoc zemím, jejichž cílem je rovněž sociální jistota. Kéž by Evropa, která ve své historii musela protrpět tolik krvavých válek, byla aktivním faktorem míru ve světě.
Mám na mysli Evropu, jejíž jednota se zakládá na skutečné svobodě. Náboženská svoboda i společenské svobody dozrály jako vzácné plody na živné půdě křesťanství. Bez svobody není zodpovědnosti: ani před Bohem, ani vůči lidem. Církev po Druhém vatikánském koncilu chce poskytnout svobodě široký prostor. Moderní stát si je dobře vědom toho, že nemůže být právním státem, pokud nebude hájit a rozvíjet svobodu všech občanů, ať už v jejích individuálních či společenských projevech.
Mám na mysli Evropu sjednocenou přičiněním mladých lidí. S jakou lehkostí se mladí lidé mezi sebou dorozumívají, bez ohledu na stávající zeměpisné rozhraničení! Ale jak má povstat mladá generace, která by se nadchla pro to, co je pravdivé, krásné a ušlechtilé, pro to, kvůli čemu se vyplatí přinášet oběti, když rodina už není v Evropě pevnou institucí, otevřenou životu v nesobecké lásce? Tou rodinou, v níž k těm nejdůležitějším hodnotám patří i starší lidé a která aktivně dále předává hodnoty a smysl života.
Evropa, o které sním, je politická, či spíše duchovní jednota, v níž křesťanští politikové všech zemí jednají s vědomím lidského bohatství, které v sobě nese víra: jako angažovaní muži a ženy, jejichž přičiněním tyto hodnoty nesou ovoce, neboť je dávají do služeb všech, aby vznikla Evropa lidí, nad nimiž září tvář Boží.
To je sen, který nosím v srdci a který chci při této příležitosti svěřit vám i budoucím generacím.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou