16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jaké poselství a dary vezou biskupové Svatému otci?

15. 11. 2005

|
Tisk
|

Je neděle 13. listopadu, půl druhé odpoledne. Z letiště v pražské Ruzyni právě odlétá letadlo, v němž sedí spolu s ostatními cestujícími také všichni čeští a moravští biskupové. Letí do Věčného města na návštěvu Ad limina apostolorum (lat. k apoštolským prahům). Čeká je nabitý program. Během pěti dnů se mají poprvé společně setkat s novým papežem Benediktem XVI., navštívit spoustu vatikánských úřadů a institucí, putovat po římských bazilikách a pokleknout u hrobů svatých apoštolů Petra a Pavla. 

Vydání: 2005/47 Radosti a strasti jedináčků, 15.11.2005, Autor: Jiří Macháně

Odletu předcházely přípravy na všech biskupstvích a arcibiskupstvích české i moravské církevní provincie a to již půl roku předem. Jednotlivé biskupské úřady totiž musely vypracovat zprávu, která popisuje stav jejich diecéze. Líčí v ní život věřících, kněží i řeholníků, práci charity, stav církevního majetku, církevních staveb a další aktivity. Podle slov biskupa Františka Radkovského budou právě tyto zprávy základem krátkého rozhovoru s papežem.

„Svatému otci budu tlumočit především ujištění o společenství s ním a o modlitbách, kterými mu spolu se svými diecézany vyprošuji sílu pro jeho nelehkou službu,“ přibližuje své poselství papeži brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Stejně jako on chce papeže ujistit o modlitbách a oddanosti církve v Česku olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Každý týden za něj prosím v olomoucké katedrále při adoraci. Ubezpečím jej, že přes všechny nedostatky se snažíme budovat kousek krásné církve,“ vysvětluje arcibiskup Graubner. Královéhradecký biskup Dominik Duka se těší, že papeži poreferuje o všem, co se v jeho diecézi a v České republice podařilo. „Je to nasazení věřících v oblasti charity či obnova dědictví náboženské kultury, tedy opravy církevních památek. Hovořit budu i o tom, co se nedaří. Vím, že ho zajímá otázka širší katecheze a otevřenost církve všem pokřtěným a hledajícím,“ svěřuje se biskup Duka.

Poslední dny před odletem se na biskupstvích připravují dary pro Svatého otce. „Máme pro něj broušené sklo s motivy katedrály a publikace o hlavním chrámu naší diecéze. Když jsem se Svatým otcem naposledy hovořil, zmiňoval bitvu u Hradce Králové v roce 1866, a tak mu vezu ještě dobovou rytinu, která tuto událost připomíná,“ prozrazuje královéhradecký biskup Dominik Duka. Broušené sklo zabalili pro Benedikta XVI. také kardinál Miloslav Vlk, biskupové Vojtěch Cikrle, Pavel Posád a arcibiskup Jan Graubner. Litoměřický biskup Pavel Posád prozrazuje, že kromě skla daruje nástupci apoštola Petra také zlatou medaili vyrobenou přímo pro něho při příležitosti 350. výročí litoměřické diecéze.

Symbolem produktů českobudějovického regionu - kartonem Budvaru - obdaruje Svatého otce biskup Jiří Paďour. Kromě českého piva veze i knihu o Českých Budějovicích a ornát šitý sestrami Kongregace Nejsvětější svátosti, které na území diecéze žijí. „Vím, že ho Svatý otec dá některému biskupovi Ttřetího světa podle svého uvážení. Je to dar k darování,“ doplňuje českobudějovický biskup. Plzeňský biskup František Radkovský zase opatřil Benediktu XVI. obraz plzeňské výtvarnice Mileny Kutkové a zvukové nosiče s nahrávkami symfonií Antonína Dvořáka a současného skladatele a dirigenta Miloše Boka, který v diecézi působí. „Je to pro mě velká čest, že Svatý otec dostane můj obraz,“ dělí se o své dojmy Milena Kutková. Biskup Radkovský ještě dodává, že ani českou hudbu nemohl při výběru dárků vynechat, protože je všeobecně známo, že Benedikt VXI. má k hudbě vřelý vztah a sám je dobrým muzikantem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou