26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak správně využívat Facebook?

14. 8. 2018

|
Tisk
|

„Čas je nejcennější dar, kterého se nám od Boha dostává, a je třeba jej umět užívat,“ uvedl na svém facebookovém účtu papež koptské pravoslavné církve Tavadros II. na vysvětlenou, proč se rozhodl tento svůj účet zrušit.

Vydání: 2018/33 Nanebevzetí s procesím i kroji, 14.8.2018, Autor: Alena Scheinostová

Věnovat se sociálním sítím je podle něj ztrátou času a marněním života. Jak uvedl italský katolický deník Avvenire, komise Svatého synodu koptské církve pro mnišský život zároveň vyzvala mnichy a mnišky, aby do měsíce své účty na sociálních sítích zrušili také.
I katolická církev užívání sociálních sítí reguluje, kupříkladu dokumentem Cor Orans (Modlící se srdce) z letošního května. Řádové sestry by dle něj měly sociální média užívat tak, aby se nestala „příležitostí pro plýtvání časem“. Papež František má nicméně vlastní twitterový účet, který zčásti plní dokonce osobně, a vatikánské účty najdeme i na Facebooku či Instagramu. Letos v červnu byly sociální sítě, jejich provozovatelé a uživatelé úmyslem papežova Apoštolátu modlitby.
„Sociální sítě mají schopnost napomáhat vztahům a posilovat dobro ve společnosti, ale také mohou vést k další polarizaci a rozdělení,“ vysvětlil v roce 2016 František svůj postoj v tradičním poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků. „Přístup do digitálních sítí zahrnuje zodpovědnost za druhého, jehož nevidíme, ale jenž je skutečný a má svou důstojnost, kterou je třeba respektovat,“ dodal papež s tím, že dobře využívané sociální sítě mohou napomáhat růstu zdravé lidské pospolitosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou