26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak s kouřením přestat?

1. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008

Metod a „zaručených“ způsobů, jak s cigaretami seknout, je celá řada. My se však budeme věnovat jen těm, které jsou podloženy medicínskou erudicí, mají statistickou relevanci, případně se na nich shodne většina zainteresovaných.

Averzní metoda

Znáte film Dobří holubi se vracejí s Vladimírem Menšíkem a Milem Kňažkem? Notorici se v něm „krásně“ opijí, ale zároveň přijmou látku, po které je jim „šíleně“ zle. Zdá se jim, že snad vypustí duši. Když se z takového zážitku vzpamatují, měli by si chuť alkoholu s připomínkou svého bídného stavu spojit. Na totožné myšlence je založena i averzní metoda odvykání kouření. Do pacientova těla je lékařem vpravena látka, která vyvolává nevolnost. Pak jde klient třeba do hospody nebo si dá kávu – chová se tedy tak, aby začaly fungovat spouštěče jeho kouření. Ví přitom: „Pokud si opravdu zapálím, bude mi hodně bídně.“ To vše se několikrát opakuje. Cílem je, aby se pacientovi začalo dělat nevolno už při pouhém pomyšlení na cigaretu.

Psychosociální podpora
S pacientem „přestává“ kouřit lékař. Společně se snaží pochopit, proč kouření u klienta vzniklo, v jakých situacích si dotyčný zapálil a v jakých ne. Své chování se dotyčný podle toho snaží uzpůsobit – pokud např. kouří v restauraci, omezí jejich návštěvu. Lékař pacienta motivuje, chválí ho za dosažené úspěchy. S mírnou nadsázkou lze říci: Místo toho, aby si pacient v nějaké situaci zapálil, zavolá raději svému lékaři.

Náhradní „léčba“ nikotinem
Tato metoda, dnes výrazně podporovaná reklamou, není lékem proti kouření. Různé žvýkačky a náplasti pouze pomáhají odložit cigaretu, neboť přísun nikotinu – na němž je klient závislý – se děje jiným způsobem, třeba žvýkáním. Metoda je založena na principu potlačení vzniku abstinenčních příznaků – těm skutečně dokáže zabránit. Poté musí následovat další a skutečný krok, jak se nikotinu zbavit.

Najednou a hned
„S kouřením je to jako se zhasnutím světla v místnosti – taky nejde dělat postupně. Je třeba se rozhodnout a udělat to najednou. Přestat kouřit je jako zmáčknout vypínač.“ Autorem této myšlenky je nedávno zesnulý velký český herec Radovan Lukavský. Tato metoda ovšem vyžaduje silnou motivaci a velmi pevnou vůli. Radovan Lukavský to zřejmě oboje měl, neboť kouřit skutečně přestal.

Nezačít
Zcela nejlepší a vyzkoušená metoda, jak s kouřením přestat, je nikdy s ním nezačít. Na tom se shodnou úplně všichni. Ne všichni to jsou ale schopni dodržet.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou