26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak má vypadat dovolená snů?

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007, Autor: Jiří Macháně

Léto je za dveřmi a lidé už plánují, jak naplní dny svého volna a odpočinku. Jak si představují dovolenou snů či ideálně prožité prázdniny herečka, převor, moderátorka, biskup, studentka a hudebník? Nabízíme inspiraci i pro vás...

Simona Postlerová, herečka

Rozhodně je dobré jet vždy s dětmi. Když někdo říká, že si chce odpočinout od dětí, tak mně to samo o sobě přijde líto. Děti si přeci chtějí taky vyrazit s rodiči... I když někdo to může mít těžší než já... Ale já děti mám a chci je mít u sebe. Nejraději bych vyrazila někam do Itálie, Španělska nebo do Francie. Tam bych se cítila moc dobře. Bydleli bychom někde v přírodě v horách, aby byla blízko voda – úplně nejlépe moře. Měla by tam být taková ta starodávná městečka. Dovolená snů je zkrátka příroda, historie a poznávání, protože jenom koupání je nuda. A do kostela musí být blízko, protože nejezdíme autem.

Prokop Siostrzonek, břevnovský převor
Mým velikým snem bylo navštívit Svatou zemi. Díky Bohu a dobrodincům se mi to již několikrát podařilo. Letos to bude díky dobrým lidem zvláštním způsobem: měl bych prožít několik dnů v Jeruzalémě a okolí úplně sám. Chodit a zastavit se, kde chci a na jak dlouho chci, vychutnat si atmosféru svatých míst. Jestli nemám strach? Nikdy jsem na těchto místech necítil nebezpečí. A na blázna mohu narazit i u nás v Břevnově na zahradě.

Lucie Výborná, moderátorka
Já bych si představovala dovolenou s mojí čtyřletou dcerkou v příjemném červencovém nebo srpnovém počasí. Takovou dovolenou snů si letos dopřejeme. Začneme na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě, protože v létě já nikam do zahraničí nejezdím. Budeme objíždět přátele, spát ve stanu na jejich zahradách, v jejich altánech a vyjídat jim spíže. Samozřejmě k takové dovolené patří nějaké to koupání v rybníce, chození po lese a brouzdání v potoce.

Karel Herbst, pražský světící biskup
Ideální dovolená je ta, při které člověk vypadne z pracovního koloběhu a využije ji k odpočinku. Tím nemíním povalování, to je totiž to poslední, co by mě mohlo lákat. Spíše mám na mysli sportování, turistiku, poznávání – vše v přiměřené míře. V minulosti jsem lezl na hory a obvykle jsem se vracel do práce udřený a vyčerpaný. To už nechci. Někteří soudí, že dovolená má být i jakýmsi odpočinkem od Pána Boha, od breviáře, mše svaté a podobně. S tím nesouhlasím. Zdá se mi, že v pracovním kolotoči se častokrát večer nelze ani kloudně pomodlit, kvůli velké únavě. O dovolené to může být naopak. Náhle je prostor, jak být s Bohem intimně, nikoliv pod tlakem, je to příležitost, jak všechna možná pouta k Bohu obnovit, prohloubit, prožít jinak. Duchovní občerstvení považuji za velmi důležité. Příroda volá – chvála tobě, Bože. Stačí se připojit a radovat se z Boží blízkosti.

Jiří Pavlica, hudebník
O dovolené snů jsem až do svých 36 let nesnil a na žádné jsem nebyl, protože jsem to po vzoru rodičů považoval za ztrátu času. Až později jsem pochopil, že všechno má svůj čas, že je  čas práce i odpočinku, tudíž, že dovolená není ztrátou času, ale naopak nutností určenou k zásadní regeneraci životních sil. Takže za ideální dovolenou považuji pobyt na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo v zimě na horách. Měla by být spojená s pohybem a sportem, s plaváním nebo lyžováním. No a samozřejmě v kruhu těch nejbližších, kteří vědí a chápou, že člověk potřebuje být někdy daleko od hlučícího davu.

Kateřina Srbková, studentka
Pojedu na místo, kde žili od 5. století mniši. Nevyhýbají se mu ale ani turisté a milovníci moře. Je to menší ze souostroví Lérins – ostrov St. Honorat. Můžete se tam nechat vést pravidelným denním rytmem cisterciáckých mnichů. Komunita 25 bratří celoročně nabízí zájemcům pobyty a duchovní obnovy v klášteře a mladým lidem se v letních měsících naskytuje příležitost spojit třítýdenní pobyt s dobrovolnou prací, sestávající převážně z provádění turistů v prostorách dnes už neobydleného opevněného kláštera, tyčícího se přímo nad mořem. Dobrovolníci tu mají zdarma ubytování a stravu. Nahlédněte na http://www.abbayedelerins.com.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou