16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak jste spokojení s výsledky voleb?

6. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/23 Agresivita v nás, 6.6.2006, Autor: Jiří Macháně

Dominik Duka, královéhradecký biskup
O spokojenosti nelze vůbec mluvit! Český volič dal přednost reklamě, především negativní. Nebudeš-li volit nás, budeš platit školné, zdravotnictví, větší daně. Jako spoluobčan Dominik Duka musím vzít na vědomí, že většině obyvatel komunismus nevadil a nevadí. Svobodu někteří nepotřebovali v roce 1946 a nepotřebují ji ani v roce 2006. Většině jde asi více o to mít se dobře.

Michaela Freiová, redaktorka Res Claritatis
Dobrou zprávou je slušná volební účast: díky ní klesla procenta komunistům. Špatnou zprávou je patový výsledek. Děsivý byl povolební projev Jiřího Paroubka, jehož jazyk připomínal padesátá léta. Navíc premiér oznámil prezidentovi, že „levice“ má dostatečnou podporu pro vytvoření vlády. Žádná „levice“ ale ve volbách nekandidovala. O hlasy se ucházela sociální demokracie, která nevyhrála, a komunisté, kteří získali 12%. To ukazuje, že zkratka ČSSKSČM nebyla pomluvou, ale pojmenováním reality. Stejně děsivý je návrh KSČM, která chce „vládu národní shody“. Podobá se vlku šveholícímu: „Kůzlátka, otevřete vrátka.“

Petr Bratský, poslanec ODS
Potěšilo mě vítězství ODS, vyšší celková účast a výrazný pokles hlasů pro komunisty. Přes vydatné strašení od socialistů se voliči vyslovili pro změnu kurzu spíše doprava. Vůbec mě však neteší pokles KDU-ČSL zejména na Moravě, která se stává více levicovou částí země. V nastalé patové situaci bude těžké prosadit reformy, které jsou nutné v zájmu dlouhodobě udržitelného zdravého vývoje republiky v rámci Evropy i světa, kde na nás čekat nebudou. Věřím ale, že to nakonec dobře dopadne. Voliči rozdali karty a politici jsou povinni se rozumně a klidně dohodnout na cestě vpřed.

Jan Kasal, místopředseda KDU-ČSL
Spokojen nejsem. Uplynulé volební období bylo pro křesťanské demokraty příležitostí se jednoznačně profilovat jako strana, která v důležitých hlasováních týkajících se norem souvisejících s etikou byla vždy jednoznačná a jednotná. Bohužel se obávám, že pro řadu věřících lidí byly důležitější sliby plných kapes než zásadovost postojů v minulosti. Ale v KDU-ČSL nepanuje žádná poraženecká nálada. Spíš obava o budoucnost. Získat pro jakoukoliv vládu v takto složené sněmovně podporu bude nadlidský úkol.

Ctirad Václav Pospíšil OFM, teolog
Remízový výsledek nemůže naplňovat nadšením asi nikoho. Hodně teď bude záležet na schopnosti vyjednávat a dospět ke kompromisům. Silná a korektní opozice je velmi efektivním antikorupčním činitelem, zatímco takzvaná velká koalice ke korupčnímu jednání přímo vybízí. Pokud by některý představitel politické strany chtěl jen bořit, měl by si uvědomit, že si tím zřejmě připravuje ne právě tu nejvýhodnější pozici pro případné nové volby. Z celého srdce bych si přál, aby se na naší politické scéně rozhostilo více státotvornosti, korektnosti a kultivovanosti.

Vítězslav Jandák, ministr kultury, poslanec ČSSD
S výsledky jsem spokojený s ohledem na předvolební klima, které nebylo právě příznivé. Práce ČSSD s médii byla velice špatná. Za posledních třináct měsíců jsme se ale vyšplhali na tento výsledek. Nebýt proklínaného „buldozeru“, nikdo by to nedokázal takhle převrátit. K tomuto výsledku voleb vedla vyprovokovaná hrůza z komunismu a touha voličů po změně. Společnost se polarizuje. Politici se musí ve jménu této země dohodnout a já věřím, že to tak bude. Otravovat lidi novými volbami, to není to pravé ořechové.

Ondřej Liška, poslanec Strany zelených
Velmi spokojený jsem s výsledkem Strany zelených. Je to historický moment: jsme nová strana, které se podařilo překonat pětiprocentní hranici a dostat se do parlamentu. Osobně jsem si přál, aby výsledky voleb daly stranám jasnější mandát pro sestavení většinové vlády. O to více se nyní musí snažit velké strany přijmout odpovědnost a zjednat takové řešení, které neublíží demokracii a umožní vládnout.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou