16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jabok - poznámky k historii

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: Jan Dočkal

Idea sociálně a teologicky zaměřené školy vznikla na konci 80. let ve skupině nadšenců, kteří tajně studovali teologii na univerzitě v Pasově. Patřili mezi ně především Libor Ovečka SDB a Mireia Ryšková, kteří se stali zakladateli školy a dlouho ji vedli. Oba nyní působí na KTF UK.

Zřizovatelem se stala česká provincie salesiánů Dona Bosca. Začínalo se prakticky z ničeho. Několik místností se našlo v prostorách fary u Nejsvětější Trojice ve Vyšehradské ulici, nábytek a další vybavení darovali přátelé z Německa, ze zahraničí pocházela i většina sponzorských darů. V září roku 1993 zahájila své působení Vyšší sociálně pedagogická a teologická škola Jabok. Na začátku jsme nikdo neměli úplně jasnou představu, jak poslání školy naplnit. Zkušeností bylo málo, spolupráce se zahraničím i mezi českými školami se teprve rozbíhala. Co všechno by měl vědět a znát člověk, který chce pomáhat, který chce působit na okraji společnosti, který chce přinášet světlo tam, kde je tma? Zvolili jsme ne zcela běžnou kombinaci studia teologie a sociální pedagogiky. Studium teologických předmětů by mělo dát pevný morální a ideový základ, mělo by být zdrojem síly pro práci, kterou chceme vykonávat. Mělo by ukázat její hlubší smysl, a to i těm, kteří v Boha nevěří nebo věří jinak, svým vlastním způsobem. Po roce 1990 se sociální práce stala po mnoha desetiletích znovu samostatným oborem studia. V prvních letech činnosti školy bylo třeba rozpracovat především obsah studia. Měli jsme tehdy jen velmi mlhavé představy o tom, co by měl kvalifikovaný sociální pracovník umět a znát. Velkým problémem byl nedostatek odborníků, kteří mohli sociální práci a příbuzné obory vyučovat, ale především téměř neexistovala česká ani přeložená odborná literatura a studijní texty. Dnes je situace zcela jiná. Vysoké školy nabízejí v oblasti sociální práce kvalitní a různě zaměřené bakalářské, magisterské i doktorské studijní programy. Existuje řada učebnic, studijních textů a odborných monografií. Změnili se studenti, kteří pomáhající profese studují, změnili jsme se i my, kteří je při tom doprovázíme. Jiné jsou sociální a ekonomické podmínky, v nichž žijeme, mění se hodnotové preference i společenská atmosféra v České republice, změnila se situace ve světě. Na to vše musí sociální práce reagovat, i když to základní zůstává – potřeba pomáhat potřebným.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou