26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Írán se chystá popravit křesťana

12. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/42 Toleranční patent, 12.10.2011

Vztah mezi křesťanstvím a islámem utrpěl závažnou trhlinu. Írán se totiž rozhodl popravit za odpad od islámské víry evangelického pastora Júsefa Nadarcháního, rozsudek může být vykonán kdykoliv. Soudy dvou instancí jeho případ posuzovaly podle zákona šaría, který trestá odpadlictví od islámu smrtí.

Drama se odehrává 250 kilometrů severně od Teheránu, ve městě Rašt, a to pod dohledem bezpečnostních složek režimu. „Pětatřicetiletý pastor měl určitou šanci být osvobozen po zásahu Nejvyššího soudu. Obhajoba měla prokázat, že před přijetím křesťanství nebyl muslimem. On sám zdůrazňuje, že toto náboženství v žádném případě nevyznával ani nepraktikoval. Soudci ale stačilo zjištění, že má muslimské předky,“ popisuje případ Daniel Raus z Náboženské redakce Českého rozhlasu. Nejvyšší soud podle něj také zdůraznil, že pokud se Nadarchání vzdá víry, bude rozsudek anulován. To pastor odmítl. „Jsem ve své víře a křesťanství pevný a odvolání si nepřeji,“ uvedl před soudem. Júsef Nadarchání je otcem dvou chlapců a také pastorem malé evangelické komunity, která si říká Církev Íránu. Jako její představený sloužil soukromé bohoslužby. V roce 2009 se postavil proti íránskému režimu, který chce vyučovat islám na všech školách, což se mu stalo osudným. Policie ho tehdy zadržela a muž je od té doby ve vězení. Loni ho soud v Raštu v rámci práva šaría poslal za odpadlictví na šibenici, odvolání k Nejvyššímu soudu rozsudek zdrželo, ale nakonec i tato soudní instance po přezkoumání případu rozsudek potvrdila – a může být tedy kdykoli vykonán.

SVĚTOVÁ PODPORA

Případ Júsefa Nadarcháního se mezitím ovšem dostal do světových médií. Zvedla se vlna mezinárodní solidarity, o křivě odsouzeném uveřejnily článek americké noviny National Review, následně Washington Post a pak mnoho dalších, včetně britských Timesů. Na jeho záchranu pozvedla hlas řada západních politiků, mezi nimi šéf britské diplomacie nebo předseda americké Sněmovny reprezentantů. „Zpráva o tom, že duchovní bude popraven, protože se odmítá zříct své víry, mě zarmoutila. Dokazuje to neochotu Íránu plnit své ústavní a mezinárodní závazky týkající se dodržování náboženských svobod,“ uvedl britský ministr zahraničí William Hague na adresu íránského režimu. Nadarcháního advokát Mohamad Alí Dadcháh svého klienta před soudem bránil tím, že íránská ústava povoluje svobodu vyznání a že trestní zákoník nestanovuje odpadlictví jako zločin. Navíc země podepsala mezinárodní konvence, které zakazují perzekuci kvůli náboženství. Vše tedy nasvědčuje tomu, že usvědčení Nadarcháního ze zločinu stojí spíše na fatvách, které vynesli dva nejvyšší ajatolláhové – zakladatel íránského islámského státu Rúholláh Chomejní a současný duchovní vůdce země Alí Chameneí. V příliš dobré situaci není ale ani sám advokát, který byl nedávno odsouzen k devíti letům vězení a deseti letům zákazu praktikování práva za šíření propagandy proti islámskému režimu. Nyní čeká, jak dopadne jeho odvolací soud. V případu svého klienta je však stále optimistický a věří, že mezinárodní tlak nakonec pastora zachrání. Pokud se tak ovšem nestane, bude Nadarchání po jednadvaceti letech dalším křesťanem, který by v Íránu zaplatil životem za odklon od islámu. Naposledy byl v této zemi oběšen za odpadlictví v roce 1989 reverend Husejn Súdmánd.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou