16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Indičtí katolíci vyhlásili boj negramotnosti

6. 3. 2006

|
Tisk
|

Katolická církev v Indii usiluje o to, aby do roku 2009 měly všechny katolické děti základní vzdělání. V Indii nemá přístup ke vzdělání přibližně 33 milionů dětí, navíc je celých šest procent indických dětí (17,5 milionu) je nuceno pracovat.

Vydání: 2006/10 Kostel jako obřadní síň?, 6.3.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Biskup, který byl „adoptován na dálku“, teď sám pomáhá s adopcemi

„Před zhruba čtyřiceti lety jsem byl sám sponzorován italskou rodinou prostřednictvím italského misionáře. Nejprve jsem chodil půl dne do školy a druhou polovinu jsem se staral o skot, ale časem otec potřeboval, abych mu pomáhal po celý den,“ vzpomíná na své dětství biskup Gorantla. Ve škole si ho ovšem všiml učitel a spolu s jedním italským knězem mu umožnili pobyt na koleji a studium. „Protože mí rodiče neměli peníze, italský misionář sehnal ve své vlasti rodinu, která mě sponzorovala. A jen díky tomu jsem teď tím, čím jsem. Dokonce jsem byl poslán do Říma, abych si udělal doktorát z dogmatiky. A nyní chci dělat všechno, co bude v mých silách, abych chudým dětem pomohl ke vzdělání. Jsem skálopevně přesvědčen, že žádné dítě nemusí zůstávat doma jenom proto, že má nedostatek peněz. Každé dítě má právo na studium a já jako biskup stavím na první místo právě vzdělání pro chudé,“ dodává biskup, který byl vysvěcen na kněze v březnu roku 1977.

Diecéze Kurnúl se rozkládá na ploše 43 tisíc kilometrů čtverečních a zřízena byla v červnu roku 1967. Od roku 1970 stoupl počet katolíků z 33 tisíc na 70 tisíc, počet kněží se z původních 36 vyhoupl nad stovku.

Podpořit činnost centra DESK lze prostřednictvím Adopce na dálku® nebo příspěvkem na účet ADCH Praha 749011/0100, variabilní symbol 799.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou