26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I v malé dědině se dají dělat velké věci

24. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/34 Kostely na hranicích, 24.8.2006, Autor: Lenka Fojtíková

Stovky krojovaných nejen z celého Slovácka, ale také z Valašska, Hané a dokonce i z Rakouska byly v neděli k vidění v Blatničce na Hodonínsku. Všichni se sem sjeli, aby byli svědky slavnostního požehnání Střediska školy lidových tradic a řemesel. Počet obyvatel vesničky, ležící na úpatí Bílých Karpat, ve které žije necelých pět stovek lidí, se tak v nedělním odpoledni minimálně zdvojnásobil. Když obcí po slavení mše svaté v místním kostele procházel pestrobarevný průvod, člověku ze vší nádhery až přecházel mráz po zádech. „Přesně před sto lety se tu v krojích sešli naši předkové při slavnostním otevření školy. My dnes ve stejných místech otvíráme Středisko školy lidové tvořivosti a řemesel. Vlastně jsme tak našim předkům dokázali, že nejen umíme zachovávat tradice, ale navíc je chceme předávat i dalším generacím,“ řekla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Právě ona přišla před lety s nápadem, že by v chátrající budově školy, která byla kvůli nedostatku žáků zrušena, mohlo vzniknout středisko, kde by se šily kroje. Myšlenku se nakonec podařilo zrealizovat díky téměř desetimilionové dotaci od Evropské unie. Svým vztahem k tradicím se během slavnosti pochlubil také místní duchovní správce P. Zdeněk Stodůlka. V kroji chodíval už jako malý chlapec. „Dnes jsem se vrátil do svých dětských let. Krása krojů vyjadřuje navenek duchovní radost, kterou člověk naplno prožívá uvnitř sebe,“ připomněl kněz.

Od ledna, kdy se uskutečnila kolaudace střediska, šikovné ženy dokončily první zakázku, která putovala na Valašsko. „Práce máme zatím dost. Naštěstí se dnes otvírá další pracoviště v Uherském Ostrohu, kde budou pracovat dokonce tři tkadleny,“ uvedla ředitelka střediska Jana Smutná.

„Když okolo sebe vidím tu nádheru, tak jsem velmi šťastná, že se nám podařilo splnit vytyčený cíl. Tímto dílem jsme dokázali, že se i v malé dědině dají dělat velké věci,“ uzavřela starostka.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou