16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I Milonice se učí využívat prostoru svobody

16. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Václav Štaud

Je srpnové nedělní odpoledne a do prostorné milonické farní zahrady za zvuku zvonů vchází dlouhý liturgický průvod s biskupem Pavlem Posádem – zahajuje program třetího dne Zahradní slavnosti, která se za 13 let svého trvání stala tady na Vyškovsku pojmem. A také svědectvím, že i bez množství finančních prostředků či profesionálního zázemí mohou věřící podniknout leccos dobrého a kvalitního.

Po mši svaté následuje tradiční beseda s hostem. Biskup Pavel mimo jiné vypráví o své letošní cestě do Austrálie na setkání s mládím katolického světa, zajímavě reaguje i na otázku, jak prožíval dramatický rok 1968.
„Jsem rád, že podobných akcí, jako je milonická slavnost, každým rokem přibývá. Stále se teprve učíme naplňovat prostor svobody, otevřený už před 19 lety. Jen postupně roste chuť lidí scházet se i mimo kostel, projevovat svoji víru veřejně. Je třeba to umožňovat a všem dobrým aktivitám pomáhat,“ povzbuzuje biskup Pavel Posád z Českých Budějovic.
Po divadelním představení, které jeho mladí tvůrci dlouhé týdny připravovali ve farním sále, akce pokračuje koncertem známé dechovky. Stoly se plní kopci lahodných koláčů, za dobrovolný příspěvek je k dostání klobáska i dobré pití. Celá slavnost pak končí ve farním kostele tichou modlitbou se zpěvy z Taizé. Nejdříve však stovky obyvatel Milonic i okolních obcí využijí příležitosti k vzájemným setkáním a přátelským debatám. „Letošní slavnosti bylo třeba dát svatopavlovského ducha. Také proto jsme si pozvali biskupa tohoto jména,“ vysvětluje jeden z pořadatelů Josef Svoboda. „Apoštol Pavel tu měl slovo už v pátek, kdy je program zaměřený především na děti. Nyní zase na faře běží film o Pavlově životě. A sobota bývá ve znamení amatérského sportování a večerního koncertování, jež pravidelně uzavírá půlnoční mše svatá,“ přiblížil člen místní farní rady celý program slavností. „Každého může něco oslovit. Někoho kázání otce biskupa, jiného dechovka, pivo a párek. Na farní zahradu totiž přijdou i naši nevěřící sousedé, kteří se během roku kostela bojí. Možná aby na ně nespadl,“ směje se další člen realizačního týmu Pavel Nebojsa.

VYROSTE NOVÁ GENERACE!
Černé mraky, které organizátorům dlouho naháněly strach, odpluly jinam, nálada je uvolněnější. U zahradních stolů se probírá minulost i budoucnost. Místní duchovní správce P. Pavel Lacina obdivuje aktivitu svých farníků, zvlášť oceňuje, že ve všech třech obcích farnosti se už scházejí modlitební společenství. „Kdybychom neměli jejich podporu, technické zabezpečení našich akcí by k úspěchu nestačilo,“ říká kněz. „Nechybí však ani bolesti. V kostele je málo školních dětí, dospívající se vytratili úplně. Naštěstí starších středoškoláků a mladých mužů a žen ve věku, kdy začínají zakládat rodiny, tu máme dostatek. Jejich společenství jsou výborná, dávají naději, že se mezi námi brzy objeví nová a silná generace katolických dětí,“ usmívá se P. Lacina. Je správcem ještě dalších dvou farností a současně členem tříčlenného milonického farního týmu.
„Nepracujeme misionářským způsobem, ale pomáhá nám úzká vzájemná spolupráce. Pro čtrnáct vesnic právě tady vzniká společný farní časopis a náplň poutních zájezdů, probíhá jednotná příprava biřmovanců, péče o děti, chystají se oblíbené živé betlémy a v neposlední řadě i dnešní Zahradní slavnost,“ přibližuje práci kněžského týmu P. Pavel Lacina.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou